BOLDVAI LÁSZLÓ

Full text search

BOLDVAI LÁSZLÓ
BOLDVAI LÁSZLÓ, a számvevőszéki bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki bizottság hétfői ülésén 7 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.
A bizottsági vita főbb hangsúlyai a következők voltak. A törvényjavaslat benyújtásának indokai között a bizottsági többségi véleményt képviselő képviselőtársaim elfogadták, illetve támogatták az európai uniós csatlakozásból, illetve a harmonizációból levezetendő igényt, elfogadták azt, hogy a '95-ös törvényjavaslat, illetve törvény óta a joggyakorlati tapasztalatokat át kell ültetni az újonnan benyújtandó törvényjavaslatba.
Igazából itt már szóba is került az államtitkári expozé kapcsán, hogy ez nem egy új törvényjavaslat, hanem a korábbi törvényjavaslat értékeit megőrizve, bizonyos egységes szerkezetben, kódexjellegűen újrafogalmazza a különböző helyeken meglévő, közbeszerzésre vonatkozó szabályozásokat.
Igazából ez a benyújtott törvényjavaslat a bizottsági vita alapján is az üvegzsebtörvényben megfogalmazott célrendszert viszi tovább. Ezen belül is az esélyegyenlőség, a hatékonyság és az átláthatóság szempontjait szeretném kiemelni.
A bizottsági vitában támogattuk, és kifejezetten nagy kedvezményt kapott a kivételek számának csökkentése, ami azt jelenti, hogy a korábbi javaslattal, illetve a korábbi törvénnyel ellentétesen tovább szűkülnek majd a lehetőségek az eljárás hatálya alóli kivételre.
Külön ki szeretném emelni az éves közbeszerzési törvény készítésének kötelezettségét, ami 2005-től válik kötelezővé. Külön szeretném megemlíteni az ellenőrzés fokozását, ami azt jelenti - és a számvevőszéki bizottsági vitában igen hangsúlyosan szerepelt -, hogy a jövőben a szerződések módosításáról, teljesítéséről is számot kell adni hirdetmény útján.
Igazából egyetlen olyan elem merült fel a bizottsági vitában, amire szeretném felhívni az előterjesztő figyelmét. A bizottsági vitában az Állami Számvevőszék elnöke jelezte, hogy a maga részéről nem tartja szerencsésnek a ma benyújtott törvényjavaslatban szereplő, a Közbeszerzések Tanácsa tagjára vonatkozó jelölési jogot, amelyet a törvényjavaslat az Állami Számvevőszék elnökének biztosít. Igazából az ellenőrzés kapcsán - mivel az Állami Számvevőszék végzi a Közbeszerzések Tanácsa pénzügyi-gazdasági ellenőrzését, összeférhetetlenség állhat fenn. Az Állami Számvevőszék elnökének e felvetését a bizottság többsége támogatta, és ezért az előterjesztő figyelmébe ajánlom ennek a passzusnak a megváltoztatását.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me