DR. PAPCSÁK FERENC

Full text search

DR. PAPCSÁK FERENC
DR. PAPCSÁK FERENC, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság - mint Tóth Sándor képviselőtársam mondta - többségi döntés mellett, 10 tartózkodással a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta. Valóban fontos ez a törvény, ezt az is bizonyítja, hogy a közbeszerzési gyakorlat az elmúlt években többször szükségessé tette annak módosítását, most pedig a csatlakozás miatt is egy jelentős átdolgozásra került sor, illetve egy újrakodifikálásra.
A gazdasági bizottságban ülő ellenzéki képviselők a törvénynek az alapelveivel a legmesszebbmenőkig egyetértenek, azonban terjedelmesnek tartjuk, tartják ezt a szabályozást, illetve talán szerkezetében egyszerűsítettebb is lehetne, itt inkább a jogalkalmazók, illetve a gyakorlatban dolgozó önkormányzatok és az ajánlatkérők szempontjait tartanám szükségesnek kiemelni. Az európai uniós követelményekhez igazítottan viszont, ahhoz is mérten egy szigorúbb szabályozást, egy szigorúbb normarendszert állít fel.
A gazdasági bizottságban megfogalmazott kisebbségi vélemények jellemzően inkább kérdésekben fogalmazódtak meg. Feltették képviselőtársaim, feltettük, hogy mi a törvény célja: az, hogy az alapvető nemzeti érdekeket is figyelembe véve megfeleljünk a jogharmonizációs követelményeknek, eleget téve ezzel az előírt minimumnak, vagy az, hogy a szokásos szervilizmusunkkal pápábbak legyünk a pápánál, és teljes mértékben ki akarjuk magunkat szolgáltatni a közösségi piac egyenrangú, de gazdaságilag messze nem azonos súlyú tagjainak? Vajon e törvény az uniós előírások teljesítése mellett megfelel-e majd a magyar gazdaság érdekeinek is? Ne feledjük, az Unió országaiban sem fordul elő, hogy például egy jelentősebb infrastrukturális beruházás esetében, mondjuk, Franciaországban német vállalkozás vagy akár Németországban francia vállalkozás jutna jelentősebb beruházásokhoz.
Nemcsak a transzparencia a fontos, hanem az is, hogy az adófizetők pénzéből megvalósuló nagy hazai fejlesztéseknek a haszna ne kizárólag külföldre kerüljön - itt egy kisebb élénk vita volt ennek a kérdésnek a megfogalmazásakor. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség a tisztességes verseny és a multinacionális cégek működése ellen lenne, csupán fontosnak tartjuk, hogy a versenyhátrányból startoló hazai középvállalkozások ebben a versenyben, ebben az igen éles versenyben ne vérezzenek el az uniós környezetben.
(8.40)
Tehát nagyszerű dolog, hogy indulhatunk Franciaországban, Angliában, Németországban pályázatokon, csak azt gondolom, hogy a mi vállalkozásaink erre ma még nincsenek felkészülve. Tudnunk kell, hogy vajon az előterjesztést készítők elmentek-e a legvégsőkig, hogy a törvényjavaslattal egyúttal a magyar gazdaság védelmét is szolgálják, hogy ne csak a valóban fontos uniós érdekek érvényesülése valósuljon meg, de lehetőség szerint a magyar cégek érdekei se sérüljenek.
Gyakran elhangzik tehát, hogy a csatlakozás után a magyar cégek nagyobb piacot kapnak, de mindannyian tudjuk, hogy a magyar középvállalkozások jelentős része az Unióban ma még nem lenne versenyképes. Ezért fontos, hogy olyan törvény szülessen, amely mellett a lehetőségekhez mérten a magyar cégek prosperitása legalább a magyar törvényhozás által preferált és fontos maradhat.
Ismétlem: a gazdasági bizottságban fontosnak tartotta a kisebbség az uniós követelményeknek való megfelelést. Terjedelmesnek tartjuk a szabályozást, szerkezetében némi áttekinthetőbbé tételt tartanánk indokoltnak, és a részletes vitában majd nyilván kifejtjük a véleményünket.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me