KÉKESI TIBOR

Full text search

KÉKESI TIBOR
KÉKESI TIBOR, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési és pénzügyi bizottság többségi álláspontjával támogatja a közbeszerzési törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Teszi mindezt azért, mert a törvényjavaslat továbbra is megtartja a korábban Európa-szerte az átlagnál szigorúbbnak ítélt magyar közbeszerzési törvény elveit, illetve erősíti azt a jogharmonizációs kötelezettségből származó elvet, ami jelen pillanatban az új törvényjavaslatban foglaltatik. Ez az új, erősödő elv, amely már a korábbi jogszabálynak is része volt, a versenysemlegesség, a versenykorlátozás tilalma, amelyik hangsúlyosabbá válik. Ugyanakkor megmaradnak a nyilvánosság, az átláthatóság és az ellenőrizhetőség korábban is nagyon fontos elvei, melyek a törvényjavaslatban nem gyengülnek, hanem inkább erősödnek. Erősödnek azért, mert olyan, a nyilvánosságot tovább bővítő, terjesztő eljárások kerültek a jogszabálytervezetbe, mint a tájékoztatási kötelezettség, amely utólagosan is követi a közbeszerzési eljárások sorsát, és nem engedi, hogy az eljárás lezárultával különféle technikákkal manipulálják esetleg a közbeszerzési eljárásban kialakult eredményt.
Ilyennek tekintem a tanúsítás intézményét is, amely már nemcsak az ajánlattevők számára tesz egy kötelező, megismerhető, valóban a köztartozások és más egyéb kötelezettségek teljesítéséről tanúskodó beszámolási kötelezettséget, hanem maga az ajánlatkérő is alá van vetve egy ilyen minősítési eljárásnak, ami az ő korábbi jogszerű eljárásait mint referenciatörténetet értékelhető módon igazolja, hogy az ő korábbi eljárásai valóban megfeleltek a közbeszerzésnek.
Ugyanakkor úgy érzékelem, hogy az új fogalmak közül nem minden került kellően elhatárolásra. Egyet jeleznék, amiben én bizonyos gyengeségeket érzek: az építési koncesszió nincs kellő mértékben elhatárolva az ingatlanhasznosítás, -használat polgári jogban létező szerződéstípusaitól, így például a haszonbérleti szerződéstől. Ezen talán lehetséges javítani a törvényjavaslat vagy más kormányrendelet által pontosított módon.
Az előnyben részesítés átalakul, kiszélesedik a pályázatokon részt vevők köre. Ugyanakkor természetesen a magyar vállalkozók számára is kiteljesedik a piac lehetősége, hiszen az EU-hoz való csatlakozással nemcsak maga az európai közös piac, hanem az EFTA, a CEFTA, és majd a kormányközi megállapodás elfogadásával a WTO-nak, tehát a világgazdasági szervezetnek akár a tengerentúli országai is szabad piacot jelentenek a magyar vállalkozások számára, de ugyanezen országok vállalkozói is megtalálhatják a pályázat lehetőségeit a hazai piacon.
A jogszabály szerkezetével kapcsolatban én is szeretnék utalni arra, hogy a korábbi, 98 paragrafusból álló jogszabály 407 paragrafusúra emelkedett. Ez nem jelenti a törvény felhígulását, gyengülését, ugyanakkor azt kell mondjam, nem minden tekintetben jelent ez tartalmi gazdagodást. Számos ismétlés van: az ajánlatkérők, a résztvevők, az ajánlat tartalma, az eredménytelenség kritériumai többször előkerülnek abban a sokdimenziós eljárásban, ahol a kiíró, az eljáró, az eljárás jellege, az értékhatárok tekintetében nagyon sokféle módon lehet ezt minősíteni. Ki kellett volna választani a legszigorúbb vagy a legenyhébb eljárást, és ehhez képest kellett volna a többi eljárást szabályozni.
Öröm, hogy bekerül a tervpályázat; illetve megemlíteném, hogy hasznosítani kellene a korábbi vitás kérdésekből azokat, amik a pályázati dokumentumokkal, illetve a biztosítékok díjazásával, ellenértékének mértékével kapcsolatban korábban vita tárgyát képezhették, ilyen módon is szűkítve az ezen keresztüli egyértelmű szűrés lehetőségét.
Köszönöm szépen a szót, köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me