TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Elöljáróban annyit szeretnék mondani, hogy a gazdasági bizottság közel tíz éve, illetve amióta közbeszerzési törvény van, tárgyalja ezt a témakört, és megalapozott tapasztalatokkal rendelkezik. Egy kissé nehezményezzük, hogy nem mi vagyunk most ennek a törvénynek a főbizottsága, ugyanakkor szeretnénk kinyilvánítani azt, hogy a jövőben foglalkozni fogunk a törvény tapasztalataival.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat szabályozása és ennek részletei változatlanok abból a szempontból, hogy a cél a közpénzek hatékony, ésszerű és átlátható elköltése, a korrupció visszaszorítása, a közbizalom erősítése, tehát a tisztességes verseny, az esélyegyenlőség, az átláthatóság, a nyilvánosság, az ellenőrzés fokozása és egy ésszerű mozgástér a hatékonyabb beszerzések érdekében.
A bizottság a hazai vállalkozások szempontjából vizsgálta a törvényjavaslat alkalmasságát, és megállapította, hogy a hazai ajánlattevők helyzete nyilvánvalóan változni fog a csatlakozással, fel kell ugyanis adni a csatlakozástól azokat a kötelező, illetve lehetséges preferenciákat, amelyekkel átmenetileg élhettünk és éltünk is. Ezeket most hatályon kívül helyezi az új javaslat, és a hazai ajánlattevőknek egyrészt a hazai piacon nyilván egy fokozottabb versenyhelyzettel kell számolni; de - mint nyilván tudjuk - eddig is valamennyire nyitott volt ez a piac, ennek ellenére a külföldi székhelyű vállalkozások elenyésző százalékban nyertek közbeszerzési eljárásokat mind az eljárások számarányát, mind pedig értékét tekintve.
Ugyanakkor kedvezőnek tartjuk, hogy a hazai ajánlattevők egy nagyobb közbeszerzési piacon tudnak ezután szerepelni azonos feltételek mellett, az esélyegyenlőség elve alapján. Tehát nem kizárható például, hogy egy távol-keleti, amerikai vagy kanadai piacon is - legalábbis elvek szintjén igaz ez a tétel - vállalkozásaink indulhatnak.
Világosan kell azt is látni, hogy a hazai ajánlattevőket, alvállalkozókat helyzetbe kell hozni. Nagyon fontos a jó pályázatkiírás, nagyon fontos a jó partnerek kiválasztása, nagyon fontos, hogy a Közbeszerzések Tanácsa, mind az érdek-képviseleti szervezetek megfelelően felkészítsék ezt a kört. De ugyanilyen fontos az ajánlatkérők tudatos felkészítése, hiszen a kiírásokon fog múlni, hogy mennyiben van nagyobb esélyük vagy jó esélyük a kis- és középvállalkozásoknak sikerrel indulni, gondoljunk itt a részekre bontás lehetőségére. Az ajánlatkérőn fog múlni, hogy mennyire tudatos magatartást és beszerzést fog igényelni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy valójában a verseny segíti azt elő, hogy a közpénzek minél hatékonyabban hasznosuljanak, hogy megfelelő minőségű és reális árú beszerzésekre kerüljön sor. Ez verseny nélkül nem biztosítható, de egy torzított versenyben úgyszintén nem biztosítható.
A bizottsági ülésen történt utalás arra, hogy Nyugat-Európában megkerülik a jogharmonizációs követelményeket, és például koncessziós megoldásokkal próbálnak a közbeszerzés alól kibújni: elképzelhetetlen, hogy egy bajor közbeszerzési pályázaton ne bajor vállalkozók nyerjenek. Nyilván a továbbiakban is lesznek ilyen kísérletek, de nekünk arra kell törekedni, hogy a hazai vállalkozóink jó eséllyel tudjanak pályázni ebben a számunkra is kissé bonyolult eljárásnak alávetett rendelkezésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság igen részletes vita után többségi szavazattal, az ellenzéki képviselőtársaink tartózkodása mellett általános vitára és elfogadásra javasolja a benyújtott törvényjavaslatot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me