DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A vita legelejéhez azért annyit hadd szóljak, ha már meg kell indokolnom, hogy miért kellett kicsit a hatásokról és a történelemről szólni, hiszen alig egy éve történt egy törvénymódosítás, és annak hatásait szakszerűen nem mutatta be semmilyen tanulmány. Főleg azokat a részeket, amelyeket akkor módosított, és hogy azoknak a hatásait és működését illetően az elmúlt másfél év történéseiben mi történt. Ehhez most mégiscsak kapcsolódnak olyan módosító javaslatok, amelyek szerintem tovább rontják a nyári módosító javaslatokból keletkezett hibákat, hiszen a 2001-es törvény például az egész felügyelőbizottság kérdését elrendezte azzal, hogy az Állami Számvevőszékre bízta.
A felügyelőbizottság semmivel több hatáskört nem kapott, mint amennyit egyébként is az Állami Számvevőszék el tudott volna vagy el tud látni. A felügyelőbizottság létrejötte ilyen szempontból egy duplikáció, és ráadásul szervezetelméletileg egy elég szerencsétlen döntést hoz, mert azt is sugallja ezzel, hogy a Nemzeti Bank vezetésének, elnökének nincsen belső ellenőrzési szervezete. Ez nyilván képtelenség, tehát nyilván az ügyrendben majd ezt rendezni fogja a Nemzeti Bank, hogy egy ilyen intézménynek saját magának, hiszen a belső ellenőrzésben benne van a lényege, az nem egy külső ellenőrző szervezet, az a Nemzeti Bank vezetésének ad még korrekciós lehetőségeket a belülről fölismert problémák kezelésére. Tehát a belső ellenőrzést kivinni egy felügyelőbizottság irányába, az már nem belső ellenőrzés, hanem egy külső ellenőrzési intézmény.
Ellenőrzés-elméleti vitát nem akarok folytatni, de azért azt látni kell, hogy ha már egyszer van felügyelőbizottság, persze kellhet neki szervezet, akár törvény által is, de akkor szerencsétlen megfogalmazás az, mintha a Nemzeti Bank vezetésének nem lenne belső ellenőrzése.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me