DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Én még szeretnék arra a vitára visszatérni, amelyben az árfolyam-politika alakításában a kormányzat felelősségét is meg tudom fogalmazni, ha már keresünk felelősöket. A 11. § (2) bekezdése egyértelművé teszi, hogy az árfolyamrendszerről - és folytatva a részleteit - a kormány dönt az MNB egyetértésével. Itt elhangzott, azt hiszem, Göndör István mondta, hogy az időzítés valóban problematikus volt. Akkor beszéljünk világosan, Göndör képviselőtársam! Lássuk, kinek volt módja kezdeményezni az árfolyam-politika megváltoztatását és az árfolyamsáv szélességével kapcsolatos döntést! A kormánynak. Ehhez valóban a Nemzeti Bank egyetértését meg tudták szerezni. De erre hívtam föl a figyelmet, hogy bizony önök egyre bővítik azokat az eszközöket, amelyekkel indirekt vagy direkt módon befolyást tudnak gyakorolni a Nemzeti Banknak akár az árfolyam-politikájára is. Részben a felügyelőbizottság ez az eszköz.
Belátható, átlátható, hogy hamarosan egy igen érdekes jelentést fog letenni a felügyelőbizottság, és ha még ehhez hozzátesszük az osztalékpolitikával kapcsolatos módosulást, akkor még egy haszna is lesz önöknek, hiszen valóban azt a nyereséget, amely megképződött, mind be tudják vonni a jövő évi költségvetés hiányának a finanszírozásába. Ez itt a cél, kérem szépen. Ráadásul ebben - Göndör képviselő úr szavaiból kiderült - még Járai úrnak, a Nemzeti Bank elnökének a felelősségét is megfogalmazzák, miközben bemutattam: a kormány kezdeményezésére, a monetáris tanács egyetértésével született ez a döntés, tehát akkor nyilván a kormány felelősségét is majd meg fogja említeni ez a jelentés.
Már csak egy külön érdekesség, hogy a monetáris tanács tagjainak a visszahívásával kapcsolatos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szabályozás is külön figyelmet érdemel, a vita alapján nyugodtan megállapíthatom, gyanús most már ettől a perctől fogva.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me