DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Valóban, az infláció növelése elleni legfontosabb intézményesült eszköz ma a Nemzeti Bank figyelő szeme, hiszen a törvény szerint is ezért felel. Viszont az eszközrendszerében határozottan gyengítés jelenik meg, ami a kormánynak lehetőséget teremt a beavatkozásra.
Még egyszer fel szeretném hívni a figyelmet: az Állami Számvevőszék, az Alkotmánybíróság, illetve az EU ajánlásai szerinti módosítások ellen nincs kifogása a Fidesznek, de mindaz, amelyik nem EU-előírás és nem mások, hanem a kormány kezdeményezi egy rossz kiindulópontból, amely szerint szeretné az árfolyam-politikát, ez által a forint árfolyamát, ezáltal viszont pedig az infláció alakulását befolyásolni, akár azon nemes célok tekintetében is, amelyekről Göndör István úgy gondolja, fontos, hogy az országban drágább legyen az import, az importtermékek árai dráguljanak, az exportot pedig olcsítsuk, tegyük kedvezőbbé - ez lehet egy gazdaságpolitikai elképzelés.
Ne akarjuk ráerőszakolni a Nemzeti Bankra, a jegybankra azt a helyzetet, és a kormánynak eszközt adni ahhoz, hogy ezt ki is tudja kényszeríteni a monetáris tanácsból azáltal, hogy megfenyegeti, befolyási eszközöket szerez, ragad magához a felügyelőbizottságon keresztül, amellyel valójában az MDF-fel egyetértésben mi sem értünk egyet, hogy fennmaradjon. Még áttekintve a mai vita eredményét, a monetáris tanács tagjainak a visszahívhatóságával kapcsolatos szabályok is igen tanulságosak, figyelemre méltóak, hiszen fel nem róható okból és felróható okból is úgy ítélik meg, a visszahívásának a kezdeményezése lehetséges. Azt gondolom, ez nem erősíti a monetáris tanács függetlenségét.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me