DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök úr, köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, a költségvetési és pénzügyi bizottság megtárgyalta, megvitatta a hozzánk elhozott törvényjavaslatot a Magyar Nemzeti Bankról. A tárgyalás, a vita igen szakszerű volt, a kifejeződött többségi és kisebbségi vélemény inkább a szakszerű témák megítélése, értékelése nyomán alakult ki, amely igen üdvös, és jó ezt megjegyezni a magunk számára is és a világ számára is.
Azok a kérdések, azok a témák, amelyek miatt kisebbségi vélemény alakult ki, engedtessék meg, hogy néhányat jelentsek ebből a tisztelt Országgyűlésnek. Az egyik az volt, hogy az Európai Központi Bank milyen mértékben ad vagy adhat utasítást, eligazítást a Magyar Nemzeti Banknak. Az, hogy a Magyar Nemzeti Bank úgy, mint más Európai Unióba tartozó országok központi bankja - ez a szakszerű kifejezés a közgazdaság-tudományi, pénzügyi körökben -, az országok központi bankja társul, a Magyar Nemzeti Bank is társul, így része lesz a máris meglévő Európai Központi Banknak. Ez a társulás az, amit a szó jelent. Ez egy jó magyar szó, leírja a folyamatot. Nem alárendeltség, nem beolvadás, a Magyar Nemzeti Bank nem olvad be semmibe sem, hanem társul, és együttesen hozódnak majd az Európai Unió monetáris politikájára vonatkozó döntések.
Hogy ez az esztendők során hogyan alakul, az igazgatóság vagy a döntéshozó testület milyen súlyozással és milyen formában, ez bizonyára téma lesz a továbbiakban is. Mint ahogyan arról beszámoltam a bizottság ülésén, magam is, magunk is néhányan részesei voltunk az ilyen előkészítő tárgyalásoknak Frankfurtban, Brüsszelben. Ez nyilván téma lesz. Azt azonban semmiképpen nem mulaszthatjuk el kijelenteni magunknak és az Európai Uniónak, hogy mi a társulásban gondolkodunk. S ha meg tetszik engedni, még ezt a nem kedves szót is használtam a kisebbségi vélemény kifejezésében, hogy nem fogadunk el és nem várunk ukázt onnan, ahol a Központi Bank lesz.
További megjegyzés, téma, ami előkerült és vita tárgya volt, az, hogy az Állami Számvevőszék szerepe valóban mennyi. Itt bizonyos mértékig stiláris vagy szemantikus a módosítás vagy a vita tárgya, ami számunkra fontos volt, fontos volt a kisebbség számára kihangsúlyozni. Ilyesmi: az Állami Számvevőszék valóban ellenőrzi, de mit ellenőriz? A Magyar Nemzeti Banknak a gazdasági tevékenységét, és nem a monetáris politikai tevékenységét, még akkor sem, ha az a monetáris politikai tevékenység gazdasági hatással lehet a Magyar Nemzeti Bankra, mint egy jogi személyre, mint egy társulásra.
A bizottsági ülésen ezek a szavak hangzottak el, hogy a nyereség és a veszteség. Ha a Magyar Nemzeti Bank, mint egy intézmény, mint egy bank nyereséget és veszteséget produkál, az témája az állami számvevőszéki ellenőrzésnek, kivéve akkor - és nagyon kivéve -, ha ez a nyereség és veszteség a monetáris politika gyakorlásának a következménye.
Nos, tisztelt Országgyűlés, ilyen szempontok alapján alakult ki a pénzügyi és költségvetési bizottságban az a nézet, hogy igen, bejelentjük a kisebbségi nézetünket, véleményünket, részt fogunk venni a vitában, és módosító javaslatokkal jelentkezünk a téma megvitatása során.
Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me