DR. SOÓS GYŐZŐ

Full text search

DR. SOÓS GYŐZŐ
DR. SOÓS GYŐZŐ, a számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról tárgyalt tervezetet a számvevőszéki bizottság egyhangú szavazással támogatta.
(20.10)
Szükségesnek és jó színvonalúnak minősítette az előterjesztést a Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék jelen lévő képviselője is. A tervezet elsődlegesen jogharmonizációs módosításokat tartalmaz, ezenkívül azonban eleget tesz az Alkotmánybíróság határozatának, amely szerint a törvény ez ideig nem szabályozta megfelelően a pénzbevonási eljárást. Ez a tervezet most a bankjegyek esetében húsz évben, az érmék esetében öt évben határozza meg a bevont fizetőeszközök átváltásának idejét.
A számvevőszéki bizottság és a Számvevőszék jelen lévő képviselője is korrekt eljárásnak minősítette, hogy a tervezet teljes egészében figyelembe veszi az Állami Számvevőszéknek az MNB 2002. évi működéséről készített jelentése kapcsán tett javaslatait. Az MNB-törvény 2002. évi módosítása visszaállította a felügyelőbizottság intézményét, amely átvette az MNB teljes tevékenységére kiterjedő hatáskörrel rendelkező, függetlenített belső ellenőrzés irányítását. A felügyelőbizottság ellenőrzési jogköre a működésre és a gazdálkodásra korlátozódik, ezért az ÁSZ javasolta, hogy a működése legyen összhangban az EU követelményeivel.
A gazdasági társaságokról szóló törvény, a Gt. általános szabályai szerint a felügyelőbizottságnak jelentést kell készítenie a közgyűlés részére az MNB éves beszámolójáról, de ez a kötelezettsége korlátozott ellenőrzési jogosultsága miatt csak részben teljesíthető. Ezért az ÁSZ az MNB-törvény olyan módosítását javasolta, amely szerint a felügyelőbizottság közgyűléssel szembeni jelentési kötelezettsége csak azokra a gazdasági és pénzügyi folyamatokra terjedjen ki, amelyek ellenőrzésére hatáskörrel rendelkezik. Mindezeket ez a tervezet tartalmazza.
Mint a bevezetőben is elmondtam, a számvevőszéki bizottságban teljes egyhangúság alakult ki a törvény általános vitára való alkalmasságával kapcsolatban.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me