DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én mindenekelőtt elnézést kérek képviselőtársamtól a bekiabálásért, egy kicsit meglepett, amikor a tízperces hozzászólása hetedik percének végén azt mondta, hogy most már azért rátér a törvényjavaslatra is. Persze, érthető volt ez a kijelentése, hiszen az első hét percet annak ecsetelésére fordította, ami, úgy tűnik, mostanában a Fidesz kedvenc slágertémája, a független intézmények védelme című örökbecsű vagy örökzöld nótára. E tekintetben fogadja képviselő úr őszinte elismerésemet, számomra egészen virtuóznak tűnik az a lépés, ahogyan képviselő úr a felügyelőbizottság létrehozása és a forint erősödésére vonatkozó spekuláció között összefüggést talált. Nyilvánvaló persze, hogy ilyen összefüggés nincsen. Ha egyáltalán gyakorolt volna nyomást a kormány a Nemzeti Bankra, akkor nyilvánvalóan nem a forint erősödése, hanem gyengülése irányába gyakorolt volna, tehát ésszerűbb lett volna a spekulánsoknak a forint gyengülésére spekulálni. Nem ezt tették, mint valamennyien jól tudjuk.
Ami a sáveltolás ügyét illeti: képviselő úr, rosszul emlékszik. Senki nem minősítette legalábbis a kormányzat részéről elhibázott lépésnek ezt a dolgot. Az időzítését minősítették elhibázottnak. Ennek valóban volt is gazdasági ára. Mindazonáltal a sáveltolás és az ennek következtében bekövetkező forintgyengülés igenis jó hatással volt a magyar gazdaságra, mindenekelőtt az ipari termelésre és az ipari exportra, amely az utóbbi időben meglehetősen nekilódult.
Tehát még egyszer: rosszul időzített lépésről volt szó, ezt elismerte a kormányzat, de maga a lépés helyénvaló volt, annál is inkább, minthogy a Monetáris Tanács is támogatta.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me