DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr, a megelőlegezett bizalmat, igyekszem nem visszaélni vele.
Tisztelt Ház! Rossz hírem van Font Sándor képviselőtársam számára: az ostobaság sajnos akkor is ostobaság marad, ha az ember sokszor és határozottan jelenti ki. (Domokos László: Nem kell személyeskedni!) Egészen egyszerűen az a tény vagy az az állítás, hogy ma a forint ugyanolyan erős, mint volt korábban, ez nem igaz, hiszen abban az időszakban már 234 forinton is állt az euró, ami egészen katasztrofális hatással volt a magyar gazdaságra.
Igen, képviselő úr, az igaz, hogy a forint gyengült, igen, az is igaz, hogy a forint meggyengülése bizonyára nem tett jót azoknak, akik eurót akartak vásárolni forintért, hogy Bécsben vagy Brüsszelben vásároljanak belőle, lettek légyen azok turisták vagy olyan importőrök, akik Magyarországon kívánták forgalmazni a külföldön megvásárolt árut. Nagyon jót tett viszont ez a forintgyengülés azoknak az exportőröknek, akik vagy exportra kívántak termelni, vagy Magyarországon kívántak importhelyettesítő termékeket előállítani. Annak következtében, hogy nekik ez jót tett, egészen biztosan jót tett azoknak is, akiket ők foglalkoztattak, tudniillik ezáltal nem veszítették el a munkájukat.
Tisztelt Képviselő Úr! Természetesen önök azt kérik számon a jelenlegi kormánytól - és ez már sajnos, elnök úr, önkritikát kell gyakorolnom, nem közvetlenül a Nemzeti Bankhoz tartozó kérdés, de önök azt kérik számon -, amit önök csináltak, hogy volt egy csomó pénz, amit önök kiosztogattak azon az alapon, hogy melyik vállalkozást ítélték fejlődőképesnek és melyiket nem. A mai kormány viszont azt csinálja, hogy egy csomó pénzt odaad azoknak a vállalatoknak, amelyek tudnak exportálni, amelyek képesek versenyképes terméket, külföldi árukkal versenyképes terméket előállítani. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) És a gazdasági növekedésre, csodák csodája, ennek sokkal jobb hatása van, mint az önök módszerének.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me