DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Én azt szeretném csak pontosítani a hozzászólás kapcsán, hogy emlékeim szerint a januári bizottsági ülés összehívására nem forintleértékelés kapcsán került sor, hanem a spekulációs roham elhárítása után azért került sor a bizottsági ülésre, hogy a parlament valamennyi pártjának képviselői tájékoztatást kapjanak arról, hogy pontosan mi történt azokban a napokban, mert különböző találgatások voltak arra nézve… (Font Sándor közbeszól.) Nem volt forintleértékelés januárban.
Azért pontosítom, hogy ebben van közöttünk a véleménykülönbség, hogy nem az időpont az izgalmas, hanem nem volt olyan kormányzati intézkedés, nem volt olyan magyar nemzeti bankos intézkedés, amely forintleértékelést jelentett volna. Volt egy spekulációs támadás, a spekulációs támadás elhárítását elvégezte a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány együttesen, és ebből adódóan akkor - azt kell mondjam - nem volt olyan intézkedés, amely leértékelést jelentett volna.
(20.40)
Az, hogy az árfolyam akkor megváltozott, az euró árfolyama nagyjából 10 forinttal hirtelen, rövid időn belül, egészen más hatásnak volt betudható, de ez belül maradt azon a plusz-mínusz 15 százalékos határon, amerre egyébként akkor is és ma is lehetősége volt az árfolyamnak változni. Csak azért pontosítom, mert akkor semmilyen intézkedés nem volt, mint ahogy nem volt júniusban sem forintleértékelés Magyarországon; a sávközök megváltoztatására került sor, de ez nem leértékelést jelentett. Mint ahogyan nem volt az elmúlt napokban sem leértékelés Magyarországon, annak ellenére, hogy négy forinttal megváltozott az euróárfolyam. De ez sem egy leértékelési intézkedés hatására történt.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me