BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ), a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. A szociális és családügyi bizottság megtárgyalta Korózs Lajos képviselői önálló indítványát, amelyet T/4206. számon nyújtott be. A bizottságban nagy vita erről a kérdésről nem alakult ki, mert a bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvényben keletkezett ellentmondást fel kell oldani. A 25. § rendelkezik arról, hogy aki saját jogú nyugdíjban részesül, az nem fizet nyugdíjjárulékot, a 26. § pedig arról rendelkezik, hogy aki gyesen van, az fizet nyugdíjjárulékot abból a célból, hogy szolgálati ideje keletkezzen. Ezt az ellentmondást javasolta Korózs Lajos úgy föloldani, hogy akinek saját jogú nyugdíja van, az értelemszerűen ne fizessen nyugdíjjárulékot ebből a támogatásból, hiszen itt további szolgálati idő már nem keletkezhet.
Kitér a javaslat arra is, hogy ha valaki rokkantsági, baleseti rokkantsági vagy özvegyi ellátást kap, akkor saját belátása szerint, életkörülményeinek a figyelembevételével dönthet arról, hogy fizet járulékot, és ilyen módon megpróbálja - ha számítani tud arra, hogy változik az élethelyzete - magát jobb pozícióba hozni, vagy nem fizet, ha már lényegi változás nem állhat be az életkörülményeiben.
Éppen ezért a bizottság általános vitára is alkalmasnak tartotta a javaslatot, és elfogadását javasolja a tisztelt Háznak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me