DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Ikarus Járműgyártó Rt. állami tulajdonban lévő részesedésének megvásárlására vonatkozó szerződést 1998. március 11-én kötötték. Ebben a szerződésben vállalta a vevő, hogy az Ikarus vállalatcsoport 1997. évi átlagos állományi létszámának három évig történő foglalkoztatását biztosítja. A vállalatnál a foglalkoztatási kötelezettségek nem teljesítésére, a létszám több mint 5 ezer főről 3 ezer fő körüli csökkenésére és ezzel mintegy 5,5 milliárd forintos szankció kivetésének jogosságára nem 2003-ban, hanem 2000-ben került sor. Ugyanekkor került sor a buszgyártással kapcsolatos teljes körű gyártókapacitás - beleértve az ingatlanokat gyártó és szerelő üzemeket - külföldi tulajdonba kerülésére is.
A mindezt lehetővé tévő szerződésmódosítás megkötésére nem 2003-ban, hanem 2000-ben került sor. E módosítás időszakában elsősorban az oroszországi megrendelések megszűnése miatt a teljes foglalkoztatott állomány munkahelye veszélybe került. A külföldi befektető belépésével sikerült - igaz, kisebb létszámnak, mégis - munkahelyet biztosítani.
A létszámtartási kötelezettség mind az eredeti, mind a módosított szerződésben a teljes Ikarus vállalatcsoportra került előírásra és meghatározásra, függetlenül attól, hogy a vállalatcsoport tagja területileg hol található, ugyanakkor a székesfehérvári létszámleépítések, illetve egyéb események függetlenek mind a privatizációs szerződéstől, mind az ÁPV Rt. későbbi döntéseitől, mivel azok kizárólag a 2000-ben külföldi tulajdonba került Ikarus Busz Rt.-nél zajlottak le. Az ÁPV Rt. sohasem szüntette meg a márkavédelmi előírásokat, sőt a 2003. évi szerződésmódosítás során meg is erősítette azokat. Az, hogy a buszgyártás 2000 óta tartó minimális szintje miatt ez a kötelezettség jelenleg kiürültnek látszik, sajnos jogos felvetés, de igaztalan ezért az ÁPV Rt.-t hibáztatni a jelenlegi helyzetben.
A 2000. évi szerződésmódosítással jóváhagyott mintegy kétezer fős létszámcsökkenéshez képest a módosított szerződés alapján szankcionálható, 2002-ben bekövetkezett létszámcsökkenés nem érte el a 150 főt, és ennek a szankcionálhatóságnak a jogalapja sem kellően megalapozott, ezért vitatott. Úgy gondolta az ÁPV Rt., hogy egy előreláthatólag több évre elhúzódó pert nem érdemes fölvállalnia ennek a jognak a bizonytalan érvényesítésére.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me