DR. ŐRY CSABA

Full text search

DR. ŐRY CSABA
DR. ŐRY CSABA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kormány teljesítményét az emberek nem annyira a szavai, inkább a cselekedetei alapján ítélik meg. A Medgyessy-kormány sokat beszél, sokat kommunikál - ahogy ma mondani szokás -, de esetében szó és tett nemigen illenek egybe. Az eltelt években már kezdtünk hozzászokni ahhoz, hogy jól is mehetnek dolgaink. Már kezdtünk hozzászokni ahhoz, hogy van munka, kereset, biztonság, hogy lehet előre gondolkodni, tervezni, építeni magunk és családunk sorsát, jövőjét. Kezdhettük érezni, hogy aki akar, az boldogulhat, aki törekszik, az segítséget, támogatást kap a közösségtől.
Másfél év szocialista kormányzás eredményeképpen mára minden megváltozott. Ady szavával szólva, “minden egész eltörött”. A jóléti rendszerváltás szocialista módra azt jelenti, hogy ami eddig biztos volt, az bizonytalanná lett, azt jelenti, hogy újra félni kell a munkahelyelvesztéstől, azt jelenti, hogy egyre többet kell fizetni a boltban, a gázért, a villanyért, azt jelenti, hogy a kiszámíthatóság, tervezés, előrelátás helyett a kiszámíthatatlanság, a kiszolgáltatottság érzése válik meghatározóvá. A szocialisták munkát ígértek az embereknek, pontosabban, 400 ezer új munkahelyet. Új munkahelyek helyett azonban leginkább a számháborúzást, a kicsinyes ravaszkodást kapják az emberek, munka helyett játszadozást a statisztikákkal. S ha ehhez nem partner a független Statisztikai Hivatal vezetője, nosza, kirúgjuk őt is, hisz amúgy is benne vagyunk már ebben a kirúgósdiban.
Ma azt látjuk, hogy a szocialista kormányzás idején nem adják, hanem elveszik az emberek munkáját, folytatódnak a cégcsődök, gyárbezárások. Újabban már olyan cégbezárásokról is hallani, ahol a közbeszerzésen olcsóbb ajánlatot tevő magyar cég, mivel nem juthatott állami megrendeléshez, sok száz ember elbocsátására kényszerül. Olyanokról hallani, hogy az emberek elmennek szabadságra, s mire visszatérnek onnan, már a gépeket is leszerelik. Újabban arról hallani, hogy folyamatosan nő a pályakezdők aránya a munkanélküliek táborában, a múlt heti sajtóhírek éppenséggel kezdő mérnökök kilátástalan helyzetéről beszéltek. Újabban azt látni, hogy a kormány maga is a munkahelyteremtés helyett az elbocsátások, leépítések élharcosává lett. Több mint 7 ezer embert bocsátanak el karácsonyi ajándékképpen a közszolgálatból és további 30-50 ezer ember számíthat hasonló sorsra a most elfogadandó szocialista költségvetésnek köszönhetően.
Elbocsátanak, de hogyan is? A közszolgálati szakszervezetek vezetője itt a parlamentben fogalmazott úgy, hogy a mostani leépítés előkészítetlen, szakszerűtlen, indokolatlan és embertelen. És jogosan méltatlankodnak a szocialisták által rútul becsapott szakszervezetek, hisz a társadalmi párbeszéd megújítása jegyében olyannyira semmibe vették őket, hogy a leépítésekről ők maguk is a sajtóból értesültek. Miféle előrelátás az, amikor a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal? A Medgyessy-kormány először felduzzasztotta a közszolgálatot - természetesen saját klienseivel -, most meg elbocsátanak nyelveket beszélő, évtizedek óta a közigazgatásban dolgozó embereket csak azért, mert kellett a hely a szocialista pártkatonáknak, csak azért, mert voltak olyanok, akik esküjükhöz híven együttműködtek az előző kormánnyal is.
Ez lenne a szakszerűség? Ez lenne a megújult társadalmi párbeszéd, amikor fantom egyeztető fórumokat hoznak létre, ahol érdemben nem egyeztetnek, csak kijelentenek, közölnek, újsághírré lett döntéseket ismertetnek? Szakszerűség fűnyírószerűen kirúgni boldog-boldogtalant? Leépíteni, mondjuk, a munkaügyi felügyeletnél, ahol alig négyszáz felügyelő jut nyolcszázezer vállalkozásra? Nemrégiben még velük riogatták a megrettent kényszervállalkozókat. Elbocsátani munkatársak százait a foglalkoztatási szolgálatoknál, amikor éppen önök, szocialisták szaporítják a munkájukat? Hisz a közszolgálaton túl az állami vállalatoknál is jelentős létszámleépítésekre készülnek; MÁV, posta, honvédelem. Soroljam tovább?
És persze embertelen is az eljárás, amikor négyesével berendelik az embereket, és személyre szóló indoklás nélkül közlik velük, hogy el vannak bocsátva. Most hétezer család, jövőre további tízezrek érthetik meg, mit jelent a szocialista jóléti rendszerváltás.
Több pénzt is ígértek a szocialisták. Ma már látjuk, hogy ócsítva persze, ami annyit tesz, hogy kevesebbet ér a pénz, hisz az elmúlt évek kedvező irányával szemben immár nem csökken, hanem ismét nő az infláció. S persze úgy, hogy a több nem is több, hisz ha így megy tovább, a jövő évi bér reálértéken még annyit sem ér majd, mint az idén. Így látják ezt az önöket korábban támogató és cserébe becsapott szakszervezetek is. Tegnap Ózdon tartottak figyelmeztető sztrájkot, ma azt halljuk, hogy a Ganz-MÁVAG-ban alakult sztrájkbizottság, s tíz év óta először a közszféra egészét átfogó sztrájkkészültségben állapodtak meg a közszféra érdekképviseleti szervezetei. De szervezkednek az orvosok, a közlekedésben dolgozók is. Mondjam tovább?
Szocialista jóléti rendszerváltozás - itt tartunk.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me