ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT, a kulturális és sajtóbizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy az előttünk lévő filmtörvény megszületése egy történelmi pillanat; olyan új szakmai struktúra jöhet létre a törvény elfogadásával, amely a rendelkezésre álló költségvetési és egyéb erőforrásokat hatékonyabban képes felhasználni. Garantálja majd, hogy a magyar film hazai és nemzetközi kulturális szerepének betöltéséhez szükséges mennyiségű és megfelelő filmalkotások elkészítésének adottságai megszülethetnek, valamint elérheti, hogy a magyar filmek hozzáférhetőbbek lesznek a közönség számára is.
Egyetértünk abban is, hogy a mozgóképes szakma jövőjéről hosszú távon gondoskodni kell. Ez felveti azonban azt a kérdést, hogy ha több milliárd forintos állami forrást juttatunk a filmgyártásba, akkor ki lesz az újonnan gyártott filmeknek a tulajdonosa. Ez nem derül ki a törvénytervezetből, ezért feltétlenül tisztázni kell a szerzői és a tulajdonjogokat. A kulturális bizottság ülésén, mikor felvetettük ezt a kérdést, egy illetékes a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma részéről a következőket mondta. Az elkövetkezendő heteknek, hónapoknak talán a legnagyobb feladata és munkája lesz, hogy ezeket a szerzői jogi, tulajdonjogi kérdéseket nagyon alaposan meg lehessen vitatni, és el lehessen választani egymástól. Hogyan léphet majd életbe egy olyan törvény, és hogyan működhet, ha a jogokkal kapcsolatos vita még csak most, valószínűleg csak a törvénytervezet elfogadása után kezdődik meg? Nincs még semmiféle rendezőelv, tehát működőképes lesz-e egyáltalán, végrehajtható lesz-e ez a törvény, ha ezek a viták még csak most kezdődnek? Feltétlenül rendezni kell tehát, hogy hogyan kerül a filmvagyon állami kezelésbe.
A 35. § (4) bekezdése azt javasolja, hogy majd a terjesztés részletes szabályait a miniszter rendeletben állapítja meg. Azt gondoljuk, hogy ezt nem rendeleti szinten kellene szabályozni, hanem a törvényben kellene garanciákat kikötni arra, hogy hogyan történik a jövőben ennek a kezelése, mit jelent az, hogy a tervezésből befolyt bevétel felosztása hogyan történik. Célszerűbb lépés lenne, és egyben erősebb garanciát nyújtana, ha a törvényben lehetne azt szabályozni, és nem egy felhatalmazással továbbadni a miniszternek. Szintén fontos, hogy a törvény garantálja majd a mozgókép-támogatásra fordítandó közpénzek felhasználásának átláthatóságát és ellenőrizhetőségét, a nemzeti filmvagyon megőrzésének és hasznosításának intézményi kereteit, valamint ezzel összefüggésben az államot illető filmjog egységes rendezését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a törvénynek az egyik és talán a legfontosabb célja, hogy egyre több magyar néző látogasson magyar filmeket a mozikban. A törvényjavaslatból viszont nem tűnik ki, hogy a törvény előkészítői ezt figyelemmel kísérték-e az előkészítő munka során, fontos lesz-e majd a magyar filmek nézettsége, a nézőszám emelkedése, és emelkedik-e majd a filmtörvény hatására a mozik látogatottsága, a filmek nézettsége. Bízunk benne, hogy igen. Reméljük, eléri a célját a törvény, és egyre több magyar film készül a jövőben, és emelkedik majd a magyar filmek látogatottsága is.
Ahhoz, hogy több magyar film készülhessen, természetesen több forrásra van szükség. Ezt segítheti elő az a 10 százalékos adókedvezmény, amit a törvénytervezetből olvashatunk ki. Kérdés csak az, hogy mikortól vehető igénybe ez a kedvezmény, mikor lép hatályba. Erre nem találtunk utalást, pedig minden bizonnyal ez a lehetőség lehet a kulcsa annak, hogy sokkal több új magyar film készülhessen a jövőben. Mindezt úgy lehetne elérni, ha például a 2004-es 6,5 milliárd forintos állami finanszírozást kiegészíti majd az a magántőke, amely ezt a 10 százalékos adókedvezményt élvezheti. Ezáltal felpezsdülhet a magyar filmgyártás.
Azt hiszem, hogy akkor lehetünk elégedettek, ha egyre több magyar film készül a jövőben, egyre több magyar filmet mutatnak majd be a mozik és televíziók. Ha ez így lesz, akkor elmondhatjuk, célba értünk. De ez az érzés várat még magára, mert sok tisztázatlan kérdés maradt, úgymint: hogyan és mikor alakul át a Magyar Mozgókép Közalapítvány? Meddig terjed majd a hatásköre? Milyen esetben és kikkel kell egyeztetni a források odaítéléséről? Milyen arányban osztható fel az egyes szférák között az állami támogatás? Az igénybe vehető adókedvezmény mikor lép hatályba? Melyik film számít majd magyar filmnek? Ki tekinthető majd filmtulajdonosnak? Mikorra tisztázódnak a szerzői és tulajdonjogi kérdések? Összhangba kerül-e a filmtörvény a médiatörvénnyel?
Ezeket a kérdéseket mindenképpen tisztázni kell, hogy nyugodt szívvel dönthessünk ennek a törvénynek az elfogadásáról. Komoly munka áll még előttünk.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me