HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jó volt hallgatni Kósa Ferencet, nemcsak a vezérszónoklatában, hanem az iménti bizonyos értelemben elemző és a vitát összefoglaló normál hozzászólásában is. Azt hiszem, ahogy ez a vita most itt folyik, illetve ahogy többé-kevésbé vagy döntő részben a bizottsági szakaszban is folyt, valóban nagyon jó alap arra, hogy itt igazi szakmapolitikai vita folyjék, és emelkedjünk fölül azon a mindennapi pártcsatározáson, ami oly sokszor a szaktörvények vitáit is jellemzi, akár a bizottságokban, akár itt a parlamentben. Nagyon jó volt hallgatni képviselő úr értő, hozzáértő és felelősségteljes szavait. Ez nekem azt mondja, hogy ezek szerint azoknak a módosító indítványoknak, annak a tizenegynéhánynak, amelyeket nemrég benyújtottunk, tényleg érdemi vita lehet a sorsa, azaz az elkövetkező napokban - bizottsági ülésen és itt a Házban is - könnyen lehet, hogy elfogadhatunk azok közül néhányat.
Szeretném azt is hangsúlyozni - a vezérszónoklatban erre részletesen nem tértem ki, de utaltam rá -, hogy igenis vannak olyan pontok, elemek ebben a törvényben, amelyek kétharmados dolgokat érinthetnek. Pető Iván is mondta - és tartalmilag egyet is értünk a dologban -, hogy rendezni lehetne ilyen ügyeket. Rendezni is kellene. Úgy látom, képviselő úr, van arra esély és lehetőség, hogy ezt megtegyük. Eddig is voltak olyan törvények, egy-két hete, a múlt héten is szavaztunk meg olyan típusú médiatörvény-módosítást, amelyik egy másik szaktörvényben érintette a médiatörvényt, amely kétharmados volt, és a Ház megszavazta: a hírközlési törvényben voltak ilyen részek. Itt is merjük ezt megtenni!
Megmondom őszintén, hiányoltam azt, hogy az előkészítés szakaszában ez nem vetődött föl. Lehet, hogy óvatosságból. Így is kezel a törvény ügyeket, de nem biztos, hogy elég az, ha csak javaslatot tesz bizonyos ügyekben, például a pályázatok összehangolásában. Mennyivel jobb lenne elérni azt a célt, amit ez a törvény is akar, hogy kötelező érvényűek legyenek a filmes támogatásra szánt közpénzes pályázatok összehangolásai.
(12.10)
Mivel ez médiaszereplőket érint, érintheti a médiatörvényt. De ebben mi teljesen nyitottak vagyunk, hogy egy ilyen típusú változással is éljünk, és talán a bizottsági vitaszakaszban erről lehet beszélni majd. Ez nagyon fontos lenne.
Azért persze fönntartom azt a véleményemet, amit mondtam, hogy nem elég átfogó a törvény. Igaz, amit Pető Iván mond, ilyet lehet mondani persze, és ez megközelítés kérdése is, de szerintem az sem elég, ha azt mondjuk egy törvényről, hogy igenis átfogóan szabályozza a magyar mozgókép ügyét, mert attól még, hogy ezt mondja valaki, nem biztos, hogy úgy van. Én igenis hiányolok elemeket ebből, és szerintem a gazdasági környezettel való foglalkozás nagyon elnagyolt. Benne van a 10 százalékos adókedvezmény, de ahogy mondtam, nem elég árnyaltan, nem tesz különbséget a bérmunka és a koprodukció között. E tekintetben egyformán ösztönöz, így nem koprodukciók lesznek, hanem inkább csak bérmunkák. Egészen más lenne az a magyar film ügyének, ha a koprodukciókat erősítenénk, az többet érne a magyar filmügynek. Azt gondolom, itt is lehetne változtatni.
Tehát nem tagadom azt, hogy nem foglalkozik, nem próbál átfogó kérdésekkel is foglalkozni ez a törvény, de érzek hiányosságokat. Ilyen módosító indítványokat is fogunk majd beterjeszteni, és nagyon bízom benne, hogy abban a szellemben, ahogy itt zajlott a vita, folytatódhat majd, és tényleg alkotni tud a Ház egy olyan, mozgóképről szóló törvényt, amely mellett ott lehet minden párt támogatása.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me