KÓSA FERENC

Full text search

KÓSA FERENC
KÓSA FERENC (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Amikor délelőtt 10 órakor a miniszteri expozéval elkezdődött a magyar mozgókép tárgyalása, mindjárt a miniszter úr megszólalásának vége felé felmerült az a lehetőség, hogy íme, egy olyan kulturális törvénytervezettel nézhetünk szembe, amelyet az Országgyűlésben akár együttesen, mindannyian elfogadhatunk. Én magam is a Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja nevében jó lelkiismerettel ajánlottam valamennyi képviselőcsoport - beleértve az ellenzéki képviselőcsoportok - figyelmébe is ezt a törvényt. Csak megismételni tudom, valóban az a meggyőződésem, hogy a törvény olyanná formálható, amire valamennyi felelős képviselőtársunk nyugodtan adhatja a szavazatát.
Nagy megtiszteltetéssel és bizonyos reményekkel hallgattam Halász János és Lezsák Sándor képviselőtársaim megszólalásait, akik ezt az érzésem megerősítették. Nem ígérgettek felelőtlenül, nem is szabad, nem is ezt kérjük, nagyobbak a tétek, barátaim, a magyar kultúra a tét, és esetleg az ezzel foglalkozó kulturális bizottság sorsa és megítélése. Ha tudniillik mi nem tudunk fölülemelkedni a hosszú idő óta oly áldatlan ilyen-olyan politikai hadakozásokon, és nem tudjuk egymással megértetni, hogy a magyar kultúra más, a magyar kultúra történelmi nyílt parancsa másra kötelez bennünket, mégpedig nyílt, tiszta, felelős, demokratikus gondolkodásban kell egyetérteni, és nem holmi ilyen-olyan titkos vagy féltitkos paktumokban. Egyenes szóban, emberi szóban, tisztességben, szakmaiságban, és így tovább.
A kulturális bizottság ülésén is elmondtam, hogy nyitottak vagyunk az ilyen jellegű érvelésre. Nem akarom most megismételni a különféle hozzászólásokat, de megértettük akár a filmművészet minőségére vonatkozó követelmények felvetését, megértettük az infrastruktúrára vonatkozó követelmények felvetését, Halász János képviselőtársamnak a pályázati lehetőségek iránti nyitottabbá tételt minden lehetséges vonatkozásban, ahol leginkább a szakmai szempontok érvényesüljenek, és semmiféle állami vagy politikai szempont ne kerülhessen a szakmai szempontok fölé. Ugyanezt kérte Pető Iván képviselőtársunk is, és így tovább, és így tovább.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Egyszóval most összefoglalva csak annyit mondanék, hogy teljes mértékben személyesen is a szívem szerint való volt az, ahogy egyik képviselőtársam sem vitatta el a filmművészetnek azt a jogát, hogy megérdemli a sorsa rendezését, ugyanakkor felelősséggel fölvetette a más művészeti ágakhoz tartozó feladatainkat is. Ezen a nyomvonalon kell elindulnunk. Ezen a nyomvonalon kell gondolkodnunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak egyetlen területen alkotunk törvényt, és csak egyetlen területet hozunk kedvezőbb helyzetbe. A továbbiakban próbáljunk ezen együtt továbbgondolkodni, és ne adjuk föl a célt, hogy hamarosan, néhány nap vagy néhány hét múlva hátha megtörténhet a csoda, és együttesen tudjuk elfogadni ezt a törvényt. Ismétlem, mi nyitottak vagyunk, még arra való tekintettel is, hogy közeledik az advent. Nem lenne rossz üzenet, ha négypárti sajtókonferencián tudnánk bejelenteni advent idején a mozgóképtörvény elfogadását, ahol ki-ki elmondaná, hogy miért vállalt ezért felelősséget. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me