BEBES ISTVÁN

Full text search

BEBES ISTVÁN
BEBES ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Még 2003 szeptemberében az MSC Hungary Kft. bejelentése sok Vas megyei, főként körmendi és Körmend környéki munkavállalót hozott nehéz helyzetbe. A cég megszüntette körmendi üzemét. Ezzel a lépéssel együtt Beleden és Szombathelyen is sor került gyárbezárásra, leépítésre.
De mi is az oka annak, hogy a korábbi években nagyon jól működő cég ilyen lépésekre kényszerült? Hiszen az 1980-as évek végétől kezdődő sikertörténet nem ilyen végeredményt ígért, hiszen a Savaria Cipőgyár megvásárlását követően ugyan először visszaesés következett be a termelésben, de évekkel később, az 1990-es évek közepe már a fejlődésről szól. Akkor még nem is sejtette senki, hogy az a terület lesz az egyik oka a gyárbezárásnak, ahol a Marc Cipőgyár működött.
A körmendi Batthyány-kastély körüli tulajdonjogi vita, amely a magyar állam és az MSC Hungary között zajlott és jelenleg is zajlik, sajnos most már körmendi üzem nélkül, egy 1991-ben létrejött adásvételi szerződés következménye. A Savaria Cipőgyár eladta a körmendi Batthyány utca 9. szám alatti ingatlant a Marc Savaria Kft.-nek. Az adásvételre az akkori törvények szerint jogszerűen került sor. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal műemlék-felügyeleti igazgatósága azonban 1992. március 9-ei keltezésű határozatában értesítette a körmendi körzeti földhivatalt, hogy a vevő javára bejegyzett tulajdoni hányad törvénytelen, mert a műemléki hozzájárulást az említett műemlék-felügyeleti igazgatóság nem adta meg. Hangsúlyozandó, hogy az Állami Vagyonügynökség is vitatta a műemlék-felügyeleti igazgatóság határozatában foglaltakat.
(22.40)
1992-ben tehát a földhivatal az ingatlan tulajdonjogát visszajegyezte a magyar állam javára. A felek között per indult, mely még ma is tart. Ez az évi bírósági döntés egyik következménye volt, hogy a tulajdonos a bizonytalan tulajdonjogi állapot következtében bezárta a korábbiakban említett üzemeit. A tulajdonjog megszűnése következtében az MSC Hungary vezetése a fűtést már nem tudta biztosítani a működéshez.
A gyár 120 dolgozót helyezett át Körmendről Szombathelyre. A többi 475 dolgozó munkaviszonyát megszüntette azzal, hogy részükre a munkaviszony megszüntetésével járó végkielégítést, költségeket kifizeti. Az MSC Hungary által benyújtott kártérítési per elhúzódása miatt azonban jogos a kérdés: mi segíti a céget ennek a komoly összegnek a kifizetésében? Hiszen - mivel a dolgozói juttatásokat szeptember-októberben kell a dolgozóknak kifizetni - a per végét a Marc vezetése nem tudja megvárni.
Ennek következtében a cég fizetésképtelenné válhat, ami további 1350 fő munkahelyét veszélyeztetné. Mi is lehetne a megoldás? Az MSC vezetése már többször is kezdeményezte, hogy a dolgozókat megillető kárigényrészt a magyar állam előlegezze meg annak érdekében, hogy a cég vezetése további súlyos lépésre ne kényszerüljön: további 1350 fő munkahelyének megszüntetésre. A kérésekre eddig érdemi választ nem kapott a gyár vezetése a perben illetékes Pénzügyminisztériumtól.
Jelen hozzászólás is azért hangzik el, hogy felhívja a kormány figyelmét erre a súlyos helyzetre. Tájékoztatni szeretnék mindenkit, hogy más lehetőség nincs. A magyar állam vagy megelőlegezi a dolgozói végkielégítés részét, vagy ismételten 1350 ember kerülhet a korábbi munkavállalók sorsára. Az MSC Hungary Kft. a helyzetet megoldani nem tudja. A bankok nem segítenek. Befektető pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs. Az utolsó lehetőség tehát arra, hogy a 13 éve jól működő gyár megmaradjon.
A kormánynak segíteni kell, hogy 1350 munkahely továbbra is biztosítva legyen Vas megye munkavállalói részére. A helyzet megoldására maximum két hét áll rendelkezésre.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me