BIRKÁS TIVADAR

Full text search

BIRKÁS TIVADAR
BIRKÁS TIVADAR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Augusztus 14-én szakmai érdekképviseletekkel történő előzetes egyeztetés nélkül jelent meg az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának élelmiszer-higiéniai feltételeit szabályozó 90/2003-as FVM-SZCSM együttes rendelet. A rendelet, amely október 31-én lépett hatályba, bolti kiskereskedők esetében előírja az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikusnak tekinthető tevékenységi elemek meghatározását a biztonsági előírásokkal együtt, valamint 8 mellékletben felsorolja a jogalkotók szerint ehhez szükséges adminisztrációs, dokumentálási és műszaki megvalósítási követelményeket.
A rendelet módosítás nélküli alkalmazása több ezer kis üzlet bezárásához vezethet, veszélyeztetve ezzel kistelepülések, városok peremkerületeinek ellátását, egyes helyeken foglalkoztatáspolitikai gondokat is eredményezhet. Ott például, ahol én lakom, Győrben a Marcalvárosi lakótelepen a nagyobb üzleteket nagyon jól kiegészítik a kisebb garázsboltok, a kisebb üzletek. Ezek egyrészt családok megélhetését eredményezik, másrészt pedig az ott lakók is igénylik ezen üzletek meglétét.
A rendelet azonban az alábbiak miatt alkalmazhatatlan a hazai kisvállalkozói körre. Egyrészt: azonos feltételeket határoz meg élelmiszer előállítására és az élelmiszer forgalmazására, jóllehet a bolti kiskereskedők az árut csak továbbítják az eladótérben a vevők részére. A rendelet előírásaitól való eltérést október 31-ig meg kellett volna szüntetni, amely azonban olyan műszaki megoldásokat igényel, hogy a határidő betarthatatlan, illetve egyes előírások fizikailag nem valósíthatók meg.
Ezzel egyébként valószínű, hogy a kormány is tisztában van, hiszen megjelent egy pályázat, amelyben a kereskedők, a boltok pályázhatnak a műszaki átalakításra, és érdekes mód a pályázat beadási határideje november 15-e, miközben november 1-jétől meg kell felelni az új követelményeknek, tehát a boltot november 1-jéig át kellett volna alakítani. A bolt működtetéséhez olyan dokumentációkat és utasításokat ír elő a rendelet, amelyek a napi működés mellett feleslegesek és elvégezhetetlenek, illetve külön szakmai, rendszerszervezői hozzáértést igényelnek. Az adminisztrációs kötelezettségek teljesítése - főleg néhány fős családi vállalkozások esetében - egyrészről teljesíthetetlen, másrészről nyilvánvalóan felesleges.
Azt hiszem, hogy nem járunk messze a valóságtól, ha megjósoljuk, hogy a minisztériumok és a kormány vélhetően az európai uniós csatlakozással fogja majd indokolni azt a tiltakozást, ami egyrészt már a szakmai érdekképviseletek részéről meg is jelent, másrészt pedig majd valószínűleg a kis üzletek tulajdonosaitól, üzemeltetői részéről meg fog jelenni.
Ugyanakkor azonban - Győr-Moson-Sopron megyében élek - a határon túli, burgenlandi tapasztalatok nem azt mutatják, hogy ez a rendelet, ezek a szigorú előírások feltétlenül szükségesek lennének az európai uniós csatlakozáshoz. Úgyhogy mivel néhány megyében a helyi ellenőrök már a boltok bezárásával fenyegetik a vállalkozásokat, nem ártana, ha a rendeletalkotók a rendeletet felülvizsgálnák, és tényleg csak azok az előírások maradnának benne, amelyek feltétlenül szükségesek az uniós csatlakozáshoz, és nem próbálnánk meg pápábbak lenni a pápánál, s olyan követelményeknek is megfelelni, amelyeket az Unió maximum csak ajánlásként fogalmaz meg, nem pedig követelményként.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me