CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr!
A munkáltatónak a csoportos létszámleépítésre vonatkozó szándékáról, majd az azt követő döntéséről a munka világát szabályozó törvények rendelkezései szerint a munkaügyi központot a rendes felmondás közlését megelőzően legalább 30 nappal írásban kell tájékoztatni.
Az MSC Hungary Kft. 2003 júliusában összesen 1093 fő munkavállalót érintően csoportos létszám-leépítési szándékát jelezte; Körmend, Őriszentpéter, Szombathely, Beled gyáregységében is létszámleépítést tervezett.
A csoportos létszámleépítés indokaként a cég hatékonyabb működését biztosító költségek csökkentését jelölték meg. Emellett a körmendi gyáregység megszüntetését a gyár elhelyezésére szolgáló ingatlan tulajdonjogának elvonásával is indokolta.
A körmendi Batthyány-kastély egyes ingatlanrészeit érintő tulajdonjogi vita a folyamatban lévő perben a bíróság által meghozandó jogerős ítélettel zárható majd le. Gondolom, ön sem vonja kétségbe, hogy a kormányra is a jogszabályok vonatkoznak, a kormány számára is kötelező érvényű a perben majdan meghozandó jogerős ítélet.
Vas megyében a 913 főt érintő létszám-leépítési szándékkal szemben a kft. vezetése a csoportos létszámleépítésre irányuló munkáltatói döntésnél 757 fő munkavállaló munkaviszonyának megszűnését jelentette be a Vas megyei munkaügyi központnak. Ezzel az őriszentpéteri, valamint a körmendi gyáregység bezárására került volna sor.
A Munkaerő-piaci Alap irányító testülete 2003. szeptember 3-án a Körmend, Vasvár, Szentgotthárd térséget érintő munkaerő-piaci válságkezelő program támogatásáról döntött. A program átfogó célja a három kistérségben az üzembezárások miatt előálló válsághelyzet kezelése, a munkanélkülivé vált emberek helyzetének javítása, munkanélkülivé válásuk megelőzése, ismételt elhelyezkedésük segítése, az új munkahelyek létrejöttének elősegítése, a meglévő munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatottság növelése, a munkaerő-piaci képzések szervezésével a strukturális eltérések csökkentése.
A program lehetőségét megismerve a Kft. tulajdonosa a létszámleépítés helyett a munkahelyek megtartása mellett döntött, és a Vas megyei munkaügyi központhoz benyújtott munkahelymegőrző támogatási kérelmében kötelezettséget vállalt a felmondással veszélyeztetett munkavállalók egy részének, mintegy 250 főnek hosszabb távon történő foglalkoztatására, az őriszentpéteri gyár további működtetésére.
Fontos szempontként vettük figyelembe, hogy a cég ne kerüljön olyan helyzetbe, amelyben esetleg a termelés végleges leállítására, ezzel együtt a teljes dolgozói állomány elbocsátására kényszerülne, valamint hogy az MSC Hungary kft. az ország nyugati térségének hosszú távon is stabil, meghatározó jelentőségű foglalkoztatója maradhasson.
Ennek elősegítése érdekében a megyei munkaügyi központ 2003. október 1-jétől a munkahelyek megőrzését célzó, 100 millió forint értékű támogatást nyújt az MSC Hungary Kft. részére. A társaságnál megvalósuló, több száz főt érintő létszámleépítés továbbra is jelentős feladatot jelent a térségi munkaügyi szervezet számára.
A megyei munkaügyi központ munkatársai tanácsadással, a munkanélküli-ellátásra és a különböző támogatásra vonatkozó információkkal, szükség esetén egyénre szabott munkaerő-piaci szolgáltatásokkal segítik a létszámleépítéssel érintett, nehéz helyzetbe került munkavállalókat. A személyre szabott szolgáltatásokon túl állásbörzék megrendezését is tervezik, amivel az érintettek mielőbbi újbóli elhelyezését segíthetik. Az említett munkaerő-piaci program keretében a megyei munkaügyi szervezet az új munkahelyek létesítését is segíti, hogy azok minél nagyobb mértékben álljanak rendelkezésre a térségben a létszámleépítéssel érintett munkavállalók számára is.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me