KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az egészségügyi statisztikai kimutatások szerint Magyarországon ismét évről évre nő a tüdőmegbetegedések száma, olyannyira, hogy az egykori morbus hungaricus mára újólag gyakori halálozási okká vált. A kötelező tüdőszűréssel azonban kontroll alatt tartható ez a megbetegedési folyamat, persze csak akkor, ha a teljes körű lakossági tüdőszűrés továbbra is megmarad. Sajnos, választókörzetem polgármestereitől a tüdőszűréssel kapcsolatosan is elszomorító híreket kaptam. Egyes kistelepülésekre az idei évtől kezdődően már nem vonul ki a megyei tüdőszűrő állomás kitelepített ernyőszűrésre.
(22.30)
Legutóbb a vokányi körjegyzőséget értesítette a Baranya megyei tüdőszűrő állomás, hogy a körjegyzőség központjában - Vokányban - tartanak 2003. december 1-jén, 2-án és 3-án tüdőszűrést, kizárólag a 30 év felettiek számára. Ez elég komoly változás az eddigi gyakorlathoz képest, amikor is a tüdőszűrést minden községben külön-külön megtartották. Így például a nevezett körjegyzőség egyik kisközségében, Kistótfalun korábban két napig tartott a tüdőszűrés, természetesen helyben. Idén tehát a falu 30 év feletti szűrésre kötelezettjeinek, 240 főnek a körjegyzőség központjába, Vokányba kell utazni.
Igen ám, de hogyan? Kistótfalu és Vokány között semmiféle tömegközlekedés nincs. Idős, beteg emberek mégsem mehetnek autóstoppal vagy gyalogosan a félnapi járásra levő szűrőhelyre, a kisközség önkormányzatának költségvetésében ugyanis egy fillér lekötetlen szabad pénzeszköz sincs. Ezt természetesen tudták a megyei átszervezők is. Vagyis az átszervezés természetes következménye - talán célja is -, hogy a kistótfaluiak mostantól kezdve kimaradnak a kötelező szűrésből.
Mivel az országban körülbelül 500 kistelepülés található, Kistótfalu esete az országban valószínűsíthetően nem is annyira elszigetelt jelenség. Pedig korábban még azt hallottuk, hogy a lakosság szűrése - a tüdőszűrés mintájára - más területekre is kiterjesztésre kerül. Először a nőgyógyászati szűrés, majd a szív-, ér- és keringési betegségek szűrése. Hát nemhogy a kiterjesztésre nem kerül sor, de még a meglevő tüdőszűrés is a kormány másokon való takarékoskodási programjának áldozatául esett, legalábbis Baranya megyében bizonyítottan.
A helyzet súlyos és kilátástalan voltát tükrözi a lakosságért aggódó és felelősséget érző kistótfalui polgármester úr felvetése, miszerint az anyaország számára is szükséges lenne végre egy kedvezménytörvényt hozni. Baranya megyében a megyei tüdőszűrő állomás szervezeti intézkedése következtében egyelőre a morbus hungaricus kapott kedvezményt. Ezzel a betegség terjedésének adott kedvezménnyel a választókörzetembeli kisközségek felszámolására tett eddigi intézkedések leghatékonyabbika és legcélravezetőbbike valósult meg. Pedig az eddigi intézkedések is életbevágóak voltak az itt lakók számára, mégis a morbus hungaricusszal történő összehasonlítással csak lassan ható mérgeknek bizonyulnak. Gondolok itt a szárnyvasút megszüntetésének napirenden tartására, a buszjáratok megszüntetésére, a körzet egyetlen benzinkútjának felszámolására, a posták bezárására és az iskolák megritkítására.
Most, a halottak napja jó alkalmat nyújtott arra is, hogy barátkozzunk a kormány által nekünk szánt elmúlás gondolatával. De javaslom, a kormány se feledje az örök bölcsességet: mindnyájunknak a napjai meg vannak számlálva. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me