MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A mai újságban olvastam a Legfelsőbb Bíróság elnökének a nyilatkozatát, amelyben tájékoztatott bennünket, hogy 1956 decembere és 1963 decembere között 157 bíró vált meg tisztségétől, mert nem vállalta a népbírósági tanácsokban való közreműködést. A Legfelsőbb Bíróságról a bírák fele távozott, összesen 23-an. Majd így folytatta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke: “ők vállalták a munkanélküliséget, az esetleges retorziókat, és kockára tették szabadságukat a törvényességért.” Ebben az időszakban a magyar igazságszolgáltatás 26 621 ártatlan embert ítélt el a forradalomban való részvétele miatt, 367 halálos ítéletet hoztak, amelyből 341-et végrehajtottak.
Én nagyon örültem ennek a hírnek, hogy a Legfelsőbb Bíróság foglalkozott ezzel a kérdéssel, és megnézték, hogy hányan voltak azok a bírák, akik nem vállaltak hóhér szerepet. Azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne, ha ezeknek az embereknek a sorsát végig lehetne követni, ha megismerhetné a nagyközönség, hogy mi lett velük, hányan tudtak értelmiségi pályán megmaradni, hányuknak kellett fizikai munkát végezni, és hogyan éltek, miként éltek.
Hadd mondjam el, hogy nemcsak a bírák területén kellene ezt megtenni, hanem ugyanezt az ügyvédi kamarának is meg kellene tennie, hiszen tudjuk jól, hogy voltak ügyvédek, akik nagyon keményen szembeszálltak a népbíróságokkal, a népbíróságok teljesen jogtalan vezetőivel, és eltávolították őket az ügyvédi pályáról, sőt semmilyen értelmiségi munkát nem vállaltak. A mi ügyünkben dr. Gaszt István ügyvéd volt ilyen, aki úgy viselkedett, ahogy egy ügyvédnek viselkednie kell: keményen föllépett a bíró, dr. Tutsek Gusztáv túlkapásai ellen. Tutsek följelentette az ügyvédi kamaránál, és amíg még folyt a mi perünk, kizárták a kamarából. Villamoskalauzként tudott elhelyezkedni - akkor még volt ez a foglalkozás -, és amikor mi hazajöttünk a börtönből, villamoson találkozunk vele. Sajnos, nem élte meg már a rendszerváltást, ezért csak posztumusz tudtuk '56-os emlékéremmel kitüntetni, Göncz elnök úr kitüntette.
(23.00)
De más ügyvédek is voltak. Akkor csak egy húszas listáról lehetett választani ügyvédeket, ezek voltak a “dupla nullás” ügyvédek, és az ő védelmi erőfeszítéseik bizony nem feleltek meg sokszor a minimális követelményeknek sem.
Úgy gondolom, az ügyészek körében is voltak, akik tisztességesen viselkedtek, sőt nagyon nagy kockázatot vállaltak. Egy ügyészről szeretnék beszélni, aki Rácz Sándorék ügyében képviselte a vádat. Rácz Sándor és Bali Sándor voltak a Nagy-budapesti Központi Munkástanács vezetői, és veszélyben volt az életük. Ez az ügyész külön-külön megszólította az ügyvédeket, megkérte őket, segítsenek, hogy megmentsék Rácz Sándor és Bali Sándor életét, és működjenek együtt. Ez az ember nem fellebbezett az elsőfokú ítélet után, amikor életfogytiglan volt a büntetés, de az ügyvédek sajnos fellebbeztek, és félő volt, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa elé kerül a dolog, akkor súlyosbítani fognak, mert nem volt súlyosbítási tilalom az akkori minősíthetetlen ítélkezési rendszerben. Akkor ez az ügyész Bali Sándor feleségét megkereste, és mondta, fél attól, hogy másodfokon halálbüntetést szabhatnak ki. Kérte, valahogy jusson be a börtönbe, és tájékoztassa őket, hogy vonják vissza a fellebbezésüket. Mást nem tudott kitalálni, mint bejelentette, hogy örökbe kívánja adni a fiát, mert nem tudja eltartani, ezért engedélyeztek egy beszélőt. A férje, Bali Sándor, a kitűnő munkásvezető szinte magából kikelve kiáltott a feleségére, hogy mit csináltál. Másképp nem tudott volna beszélőt kapni, és erre azt mondta neki, hogy azonnal vonjátok vissza a fellebbezéseteket, mert a kötél már ázik. Az őrök elvezették, őt is durván kituszkolták. Rácz Sándorék visszavonták a fellebbezést, és életben maradtak.
Azt hiszem, más történeteket is el lehetne mondani. Hadd mondjam el ennek a derék ügyésznek a nevét: Egressy Andrásnak hívták.
Kellene ezzel foglalkozni, mert a múlt megismerése mindnyájunknak nagyon fontos. Ami rossz volt, azt el kell kerülnünk, de ami érték volt, arra építenünk kell.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me