BALOGH JÓZSEF

Full text search

BALOGH JÓZSEF
BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr!
Különleges tájegységünk a Duna-Tisza-közi Alföldön a homokhátság, mely történelmi viharaink során mindig állta a próbát, és ha kellett, a puszta szerepét töltötte be. Kedvezőbb időkben mezőgazdasági paradicsommá vált. Nem csak gazdasági értelemben vált ez a táj aranyhomokká; kultúrtörténetileg is kiemelkedő jelentőséggel bírt. Társadalmi tekintetben pedig, minden modernizációt mellőzve jórészt nélkülözni tudta a nagybirtokrendszert, és állattenyésztésben, tartási módokban, növénytermesztési, kertészeti ágazatokban, ha magán is viselte a kor jegyeit, kiválót alkotott önszerveződéssel a talpon maradás küzdelmében. Az elérhető pozitív diszkrimináció azonban hódoltsági körülmények között sem volt nélkülözhető.
A privatizációs folyamatok az évek során azonban mostoha sorsra juttatták a vállalkozás bajnokait. A tőkenélküliség mellett megjelentek a nyomott felvásárlási árak, a spekulánsok, a nyomasztó piacnélküliség, és ennek koronájaként a halasztott fizetések. Majd a csődhelyzetes felvásárló cégek trükkjei folytán sokak jogos követelése veszett s veszik el a kilátástalan reménytelenségben.
E jelenségek a piacgazdaság torzszülöttjei, és méltatlan hozzánk, hogy a történelem néhai eredeti tőkefelhalmozásának hitványságai kísértetiesen megismétlődjenek a fejlett piacgazdaság szomszédságában. Ilyen körülmények között beszélni sem lehet bővített újratermelésről.
A létbizonytalanság közegében élnek a homokhátsági állattartó gazdák, akik segélykiáltással hívják föl a kormány figyelmét helyzetük tarthatatlanságára. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy az alacsony aranykorona értékű területek gabonatermesztési gyakorlata fenntarthatatlan, mint például a rozs, esetleg tritikále termése a betakarítás költségeit is alig fedezi, és csak kényszerű szükségből vagy talajvédelmi okokból szerepel a vetésforgóban.
(14.20)
Felmerül az ugaroltatás valamilyen formája, mert a területek egy részén szinte biztos a ráfizetés, és nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ha veszett a balta, vesszen a nyele is. A jelenlegi szaktárca a mezőgazdasági támogatások széles körét vázolja elénk. Természetesen tudott, hogy minden igényt kielégíteni nem lehet, de indokoltnak látjuk hosszabb távra is beépíteni a támogatások rendszerébe az ugaroltatás gondolatát, a hazai fehérjenövények támogatását, mint például a lucerna, és a gyepek felújítását, valamint gyeptelepítési program beindítását.
A szűkös támogatási keret ellenére a tömegtakarmányok termelésének előmozdítására is törekednünk kellene, amit az idei aszály várható következményei is indokolttá tesznek. Környezetvédelmi, területfejlesztési, vidékfejlesztési tervekbe is beilleszthető módon javíthatnánk a gazdálkodás körülményeit és eredményeit. Az ugaroltatás rendszere az Unió területén jelenleg is gyakorlat. A gyepgazdálkodás hazai alkalmazása nem új keletű, komoly gyakorlatot szereztünk e téren akár a felújítás, akár a telepítés területén. Talajhoz és éghajlati körülményekhez igazodó keverékeket tudunk alkalmazni. Agrárgazdasági, vidékfejlesztési és területfejlesztési stratégiánkban a húshasznú szarvasmarha és juh létszámának növelése szerepel, és ezzel együtt az állattartás és takarmányozás feltételeinek javítása is. Összhangba kellene állítanunk ezt az állami szándékot a termelők lehetőségeivel és akaratával.
A piacszabályozás területén az agrárrendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény az agrárszektort elkülöníti a versenyszabályozás rendszerétől, feljogosítja a kormányt, illetve az agrárkormányzatot piaci intézkedések, beavatkozások megtételére, a piacvezérlés intézményeinek működtetésére. A vázolt gondok megoldásában, illetőleg az abban való közreműködéssel a falugazdász-hálózat komoly segítséget nyújthatna mint közvetlen kapcsolattartó és ellenőrző szervezet, ha önök egyáltalán megtartják őket.
Kíséreljük meg érzékeltetni, hogy komoly gondjaik közepette nincsenek magukra hagyatva a gazdák, a piaci haramiáknak legyen miért reszketniük, és ne a gazdálkodóknak kelljen aggódniuk, indokolatlanul tönkremenniük a mindennapos helytállásuk mellett.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me