DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES

Full text search

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES
DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES (Fidesz): Elnök Úr! Köszönöm a szót. A második szakasz 25. pontjához és a vele összefüggő 32. ponthoz szeretnék hozzászólni, ami egyben a törvényjavaslat mellékletének 5. és 11. sora módosításának javaslatát tartalmazza.
Én azt hittem, hogy a bizottsági üléseken osztatlan sikert fog aratni ez a módosító javaslat, ami valamennyiünkről szól. Arról van szó, hogy az országgyűlési képviselők kerüljenek ki a törvény hatálya alól. Ne szerepeljenek sem a 12 százalékos, sem a 8 százalékos távolsági autóbusz-közlekedés, illetve ingyenes vasúti utazás kedvezményezettjei között, illetve árkiegészítési kategóriájában.
Arra szeretném fölhívni ezzel kapcsolatosan a figyelmet, hogy az országgyűlési képviselőkről, azok tiszteletdíjáról, a költségtérítésről és kedvezményeiről van egy törvény, az 1990. évi LVI. törvény, amely szabályozza a ránk vonatkozó előírásokat. Teljesen fölösleges, méltánytalan és káros az országgyűlési képviselőket bármilyen más törvényben szerepeltetni, összefüggésbe hozni tömegközlekedési problémákkal, finanszírozási kérdésekkel, mert ha ez ellen nem lépünk fel közösen, és nem tisztítjuk le a körülöttünk lévő ellenséges médiahangulatot vagy a közvélemény megítélési hangulatát, akkor magunkra vessünk!
Én is egy példát szeretnék elmondani. Hetek múlnak; mondjuk, “hetekhez” közel álló tévéműsorban föltettek egy kérdést, amiben megkérdezték a betelefonálókat és az sms-ezőket, hogy ugyan már, mennyi legyen az országgyűlési képviselők jövedelme. Három válasz közül lehetett választani. Az egyik az volt, hogy legyen 1 millió forint fölött, a másik az, hogy legyen 500 ezer és 1 millió forint között, a harmadik válasz azt mondta, hogy legyen az átlagfizetés kétszerese. A betelefonálók 87 százaléka közölte, hogy a harmadik válasz a helyes, tehát az átlagfizetés kétszerese legyen, de aztán olyan zavar volt az elemzők és a riporter között, hogy a végén kikötöttek annál, hogy a minimálbér kétszeresét látja indokoltnak az ország közvéleménye - legalábbis ennek a tévécsatornának a sztenderd közvéleménye -, hogy ennyit kapjunk.
Ehhez képest irritáló, hogy szerepelünk egy olyan jogszabályban, ami fölborítja, beleszól, a piaci viszonyoknak ellentmond. Ugyanis az önkormányzatoknál is úgy van, ahogy Tóth képviselő úr mondta. Az önkormányzat az önkormányzati képviselőknek és a külső bizottsági tagoknak megveszi a bérletet. Nálunk az Országgyűlés tudomásom szerint a munkáltatói jogokat e tekintetben gyakorló intézmény, mert itt tartom a dolgozói bérlapot a kezemben, és csak a tévévitához szeretném hozzáfűzni, hogy messze eleget teszünk az elvárásoknak. Ugyanis azt olvasom, hogy van itt egy képviselő, aki főállású képviselő ugyan, annak az alapbére 198 ezer forint, ehhez kap még bizottsági pótlékot, az még 79 ezer forint, összesen 277 ezer forintot számfejtenek bruttó tiszteletdíjként. A levonásokat csak nagyságrendben sorolom: 23 ezer forint nyugdíjjárulék, járulék 31 ezer, adóelőleg 88 ezer, még valami, tehát 172 ezret levonnak tőle. Tehát a betelefonálók vágya teljesült, mert ez a képviselő - közülünk való képviselő - összesen 105 ezer forintot keres, ennyit visz haza, úgyhogy a betelefonálók legyenek nyugodtak. Csak a tévécsatorna ne tegyen föl úgy kérdéseket soha a jövőben, ha nem közli, hogy mennyi a valós jövedelme az országgyűlési képviselőknek
De mi is tehetnénk a jobb megítélésünk okán egy-két lépést. Az első lépés az lenne, hogy kérem szépen: felejtsük el ezt az árkiegészítési kategóriát, vonuljunk ki innen, az Országgyűlés vegye meg az azt igénylő, jogosan, a képviselői munkát elősegítő képviselőnek a vasúti bérletet, vegye meg a buszbérletet, vegye meg a kompra a bérletet, kinek mi jár. Innentől kezdve tiszta piaci viszonyok vannak.
Ahogy Arató képviselő úr mondta, ez az egész rendszer átdolgozásra szorul. Akkor legyen az első átdolgozási lépés, hogy vegyük ki innen magunkat! Nem fog segíteni Demszky Gáboron és Aba Botond BKV-ján az, hogy 12 százalékot el tudnak számolni 386 ember után! Megalázó, szégyenteljes az, hogy itt az országgyűlési képviselők szerepelnek. Ezért kérem szépen, hogy minden oldalról szíveskedjenek támogatni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az innen történő kivételünket.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me