TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Az ajánlás 11. és 14. pontjához kívánok hozzászólni. Az egyik az előterjesztésben azt a rendelkezést kívánja módosítani, ami arról szól, hogy a továbbiakban nem szükséges a Pénzügyminisztérium véleményét kikérni a hatósági árak változtatásakor, a másik javaslat pedig a 7. § (2) bekezdésében szereplő számítási képlet módosításáról szól. Szeretném ezt összevontan egy példával illusztrálni. Ez a példa arról szólna, hogyan lehet az államkasszát lenyúlni akkor, ha ezt a törvényjavaslatot, amit beterjesztett a kormány, változatlan formában fogadjuk el. Ezzel próbálok érvelni amellett, hogy szükség van azokra a módosításokra, amelyeket javaslok.
A példa arról szól, hogy van egy nagy területen elhelyezkedő kisváros, ahol a helyi tömegközlekedést az önkormányzat saját cégén keresztül biztosítja. Itt a tanulóbérletek ára a példa szerint 700 forint havonta - elég méltányos összeg és gyakorlat. A személyi jövedelemadó-törvényben lehetőség van arra, hogy az önkormányzati intézmények saját tanulóiknak adómentesen juttassanak bérleteket. Az önkormányzat ki is használja ezt, és 1500 tanulónak minden hónapban megvásárolják a tanulóbérleteket. Ez mintegy 12,5 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, a jelenleg hatályos szabályozás szerint az önkormányzati közlekedési cégnek ezzel több mint 26 millió forint fogyasztói árkiegészítést tudnak juttatni.
A változás, ami a javaslat szerint be fog következni, hogy a továbbiakban nem 208 százalékos lesz a támogatás mértéke, hanem havi fix tételes, a példánk szerint 1484 forint/hónap. Elkövetkezik az év vége, a közlekedési társaság beterjeszti a módosító indítványát a tarifákra. Itt a Pénzügyminisztérium kontrolljának kiiktatása miatt bármilyen mértékű emelési javaslatot előterjeszthet, de ő szolid, olyan 15 százalék körüli emelési javaslatot hoz be. Mondjuk, a 700 forintról javasolja 800 forintra megemelni a havi bérletek árát. Ez negyedéves bérleteknél 2400 forintot, félévesnél 4800-at, évesnél 9600 forintot jelent.
Igen ám, de hiba csúszik az előkészítési fázisba, a gépírónő elfelejti a 800 forintos havi bérletnél a két nullát odatenni, így rögzítésre kerül, hogy a javasolt mérték 8 forint/hónap. A többi bérlet esetében változatlanul megmarad a szint, 2400 s a többi forintban. Elég késői napirendben tárgyal a testület, nem veszik észre ezt a gépírási hibát, elfogadják a rendeletmódosítást. Tehát rögzítik a rendeletben, hogy 8 forint a bérlet ára havonta, 2400 negyedéves szinten.
Később észreveszi a cég ügyvezetője meg a polgármester is, hogy mit követtek el, azután megnézik, hogy mi is ennek a hatása. Előveszik a változatlan formában elfogadásra kerülő törvényt, és megnézik a 7. § (2) bekezdését, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben. Azt mondja az önkormányzat, hogy ha nem havi bérleteket vennénk a diákoknak, hanem negyedéves bérleteket, nézzük meg, hogy mi lenne akkor a helyzet.
A 7. § (2) bekezdésében rögzített számítási képlet alapján, tessenek megnézni és behelyettesíteni, a negyedévre megállapítandó bérlet támogatási összegét hogyan számoljuk ki? A havi bérletszelvény árkiegészítése, azaz 1484 forint, osztva a bérlet árával, azaz 8 forinttal. Ez gyakorlatilag több száz, több ezer százalékos árkiegészítési mérték, amit szorozni kell a hónapok számával. Így az önkormányzatunk, ha a továbbiakban minden diáknak, tehát 1500 diáknak megveszi most már a negyedéves bérletet, ezután 14 millió forintos befektetéssel mintegy 2,6 milliárd forint árkiegészítéshez tudja juttatni közlekedési cégét.
Sokan hüledeznek, tisztelt képviselőtársaim, de ha ez a törvénymódosítás ebben a formában el lesz fogadva, ez igenis életszerű lehet, a törvényi lehetőség erre megvan. Ennek a kiküszöbölésére adtam be egy javaslatot, illetve kapcsolódó módosításként másik két alternatívát. Nagyon szépen kérem a kormányzatot, illetve képviselőtársaimat, hogy valamelyiket ezek közül támogassák. Ezzel kiküszöbölhető ez a visszaélési lehetőség. De ha nem fogják ezt megváltoztatni, és változatlan formában fog elfogadásra kerülni a törvényjavaslat, most bejelentem, hogy kapacitálni fogom ezeket az önkormányzatokat, cégeket, hogy éljenek ezzel a törvény adta lehetőséggel, és igenis nyúlják le az államot.
Köszönöm szépen.
(1.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me