TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. A 22., 28., 30., 34. és 35. ajánlási pontokhoz szeretnék hozzászólni, ezek mind az én indítványaim. Egyébként hasonlóak ahhoz, mint amire Arató Gergely képviselőtársunk hivatkozott, hiszen a fiatal szocialista képviselők részéről is hasonló indítványok érkeztek be. Nagyon remélem, hogy a végszavazáskor közösen fogjuk majd támogatni azt, hogy a jelenlegi támogatási szintek legalább változatlanul megmaradjanak ebben a törvényben.
Miért szeretném ezt elérni? A Ház napirendjén és a sajtóban is folyamatosan napirenden van, hogy valamiből fenn kell tartani a városi tömegközlekedéseket, és mindenféle ötletelések vannak, normatív támogatás meg egyebek. Ezzel szemben elénk kerül egy törvényjavaslat, amelyben több tételnél is az figyelhető meg, hogy a jelenleg biztosított támogatási szinteket is meg akarja nyirbálni a kormányzat. Ez az a bizonyos 67,5 százalékos, elsősorban diákoknak, gyerekeknek, fogyatékosoknak, illetve ezek csoportjainak nyújtott kedvezmények esetében figyelhető meg, ahol a támogatási szintet 57,5 százalékra kívánja a kormányzat lecsökkenteni. Ennek következtében az utasok által fizetendő menetdíj összege több mint 30 százalékkal fog megnövekedni a következő esztendőben. Hasonló támogatáscsökkenés figyelhető meg a helyi tömegközlekedési bérletek esetében, ahol a jelenlegi 67,5 százalékos támogatási szintet a kormányzat 60 százalékra kívánja csökkenteni, párhuzamosan egy átdolgozással, az eddigi százalékos támogatást tételesíteni kívánja. Az előbb megjelölt módosító indítványok arra irányulnak, hogy ezek a támogatási szintek ne változzanak. Az általános vitában kifejtettem, hogy mely társadalmi csoportokat érinti ez nagyon kedvezőtlenül, de ezt most, a korai órára tekintettel nem szeretném megismételni. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt.
Megfontolásra ajánlanám azt is, hogy áttérjünk-e a helyi tömegközlekedésben a tételes elszámolásra, illetve tételes bérlettámogatásra, hiszen valóban - ahogy Arató Gergely képviselő úr is mondta -, ahány város, ahány közlekedési vállalkozás, annyiféle költségszinten dolgoznak. Nyilvánvalóan más támogatási szintet jelent ez a tételes támogatás Debrecen vagy Szeged esetében, ahogy azt a képviselő úr is jelezte.
Arra kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák ezeket a javaslatokat, legalább ezt a költségvetési támogatást őrizzük meg ezen közlekedési cégek számára, aztán pedig kezdjünk el gondolkodni azon, hogyan lehet egy végleges megoldást kitalálni ezeknek a cégeknek.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me