DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hogy a végéről kezdjem, a törvénymódosítás előkészületben van, a következő év első negyedévében itt lesz az asztalon mind a környezetvédelmi törvénynek, mind pedig a hulladékgazdálkodási törvénynek a módosítása.
A stílusa egyetemi tanárhoz méltó: kioktat, és mindenkit tudatlansággal vádol. Önnek meg az a feladata - gondolom, a katedrán is ezt teszi -, hogy a tudatlan diákokból okosat csináljon.
Nos, a vízkeretirányelvvel kapcsolatban: Kiotóban ez év márciusban volt a víz világfórum. Ott az Európai Unió vízkeretirányelve is szóba került, és egyértelműen állapították meg az ott levők, mintegy 164 ország képviselői - valószínűleg nem értenek hozzá ők sem egységesen -, hogy a felszíni vizek és a felszín alatti vizek védelme a talajterhelésen keresztül is indokolt, és a talajterheléssel összeköttetésben is alkalmazható szankció.
(2.40)
Itt jön a jogi kérdés. Ön egy nagy ökológus, én meg egy gyenge jogász, vályogász vagy trágyajogász is, mert kipróbáltam ezt a szakmát, de nem szégyellem. Jogilag próbáltam az ön figyelmét felhívni arra, hogy ebben a törvényben három, egymástól független jogintézmény működik, és az, hogy felszíni víz és felszín alatti víz: az egyiket a vízterhelési díjjal, a másikat a talajterhelési díjjal kezeli. Jogilag különválasztottan kezeli, de természetét, a célját és a hatását tekintve ez a kettő ugyanaz. Ezen itt fogunk akkor reggel négy óráig vitatkozni, és ne is lépjünk tovább, maradjunk a felszíni és a felszín alatti vizeknél, holott annak a szárazanyagnak és a szennyvíziszapnak a tartalma, amely szennyvíziszap megfelelő kezelés után kivihető, és talajjavító anyagként használható fel, nyilvánvalóan nem terheli, hanem javítja a környezetet. Ezért aztán én nem értem, hogy miért kellene arra külön terhelési díjakat kiróni.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me