DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon elegáns lenne, ha most felsorolnám, melyikhez szólók hozzá a 4-109. ajánlási pontok közül, de nem biztos, hogy egy ötpercesbe belefér, ezért engedje meg, elnök úr, ahogy haladok előre, mindig bemondjam.
Legelőször is nem egy általam benyújtott javaslatról szeretnék szólni. A 11. ajánlási pontot ajánlom a kedves képviselőtársaim figyelmébe, amelyik bizonyos értelemben más adótörvények együttes hatását is igyekszik orvosolni, valahogy úgy, ahogyan ezt Szalay képviselőtársam az előző, az energiaadóról szóló törvényhez tett hozzászólásában tette. Ebben a bizonyos 11. pontban szereplő indítvány, amit a gazdasági bizottság, valamint a környezetvédelmi bizottság is támogatott, némi pontosításra szorul, ezért is hoztam elő, mert a pontosított szöveget kapcsolódó módosító javaslatként már benyújtottam, lévén, hogy Podolák és Szalay képviselő urak indítványával, amely itt van, egyébként tartalmilag egyetértettem.
Az általam benyújtott indítványok egy részét a kormány a bizottságok előtt folyó vitában is támogatta. Volt egy olyan javaslat, amely a 8. § (3) bekezdéséhez szólt, és az ajánlás 24., illetőleg a 25. pontjában szerepel. Azért fogalmaztam úgy, hogy egy javaslat, mert tartalmát tekintve ugyanarról van szó kétféle megfogalmazásban.
A dolog lényege, hogy a szennyező fizet vagy a szennyező fizessen elvét egyébként az eredeti kormányjavaslat is igyekszik érvényesíteni, ugyanakkor nem látszik pontosan, hogy annak a rendelkezésnek, hogy a felhasznált vízben eredetileg is megtalálható vízterhelő anyag mennyisége után a kibocsátót nem terheli vízterhelésidíj-fizetési kötelezettség, ezt hogyan is fogjuk tudni érvényesíteni. Az erre vonatkozó javaslataimat a 24. és a 25. pontokban rögzítettem.
A 24. pont tartalmilag lényegében a mezőgazdasági vízhasználatok bizonyos fajtáira vonatkozik, a 25. sorszámon pedig a közüzemi vízszolgáltatás is szerepel. Ez utóbbinál a nyers víz és a benne lévő, szabványokban rögzített értékek egy oldalról elrendezik, hogy mi is van abban a bizonyos vízben, amelyhez képest mérhető, mi az a többlet, amit a kibocsátó tett bele, és ezáltal neki kell ezért fizetnie.
Mind a két esetben külön indokolt rendelkezni azokról a vízhasználatokról, ahol ma sem szabványok, sem szerződési kötelezettség nem terheli a vízszolgáltatót a tekintetben, hogy milyen mennyiségű és paraméterű vizet szolgáltat a későbbi kibocsátó rendelkezésére.
Ezért javasolom mindenképpen előírni azt, hogy legyen mérési kötelezettség, és erre vonatkozik mind a 24., mind a 25., mind pedig most egy kicsit végiggondoltabb formában egy kapcsolódó, amelyet már ugyancsak beterjesztettem. Ennek a lényege az, hogy a vízszolgáltató, aki eddig sem a mennyiségre, sem a minőségre nem vállalt kötelezettséget, garanciát, legyen köteles megfelelően mérni, lássék meg mindenki előtt, hogy mi az a vízterhelő anyagmennyiség és anyagfajta, amit a kibocsátó tett bele, és amiért őt lehet terhelni.
Tehát mindenképpen arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ennek a jó elvnek... - a gyakorlati végrehajthatóságot célzó javaslatok közül az egyiket, reményeim szerint ez a kapcsolódó módosító javaslat lesz, mindenképpen legyenek kedvesek támogatni.
Az ajánlás 37. pontjában Kis Péter és Herbály Imre képviselőtársaim pontosító észrevételeket tettek. Kiderült, hogy nem mindent vettek észre a 12. § (2) bekezdés b) pontjának a helyretétele ügyében. Ezért ehhez egy ezt is pontosító kapcsolódót nyújtottam be, amelyet ugyancsak szeretnék képviselőtársaim figyelmébe ajánlani.
Elnök úr, az öt percem leteltével a folytatást egy újabb gombnyomás után teszem meg. Köszönöm eddigi figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me