DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Először a 43. és 47. ajánlási pontokhoz szólnék hozzá. Ezekből villantott fel egyet-egyet legutóbbi hozzászólásában Farkas Imre képviselő úr is. Abban fogalmaztam meg azt, ami a talajterhelési díjra vonatkozó szabályok egyszerűsítését, illetve bizonyos értelemben az óhatatlanul jelentkező terhek vonatkozásában az elviselhetőséget is jelenti. Azokon a helyeken azonban, ahol műszakilag mégsem áll rendelkezésre, azt javasoltam, mégse kelljen talajterhelési díjat fizetnie annak az illetőnek, akit alapvetően nem is szándékozott megterhelni ezzel a törvényalkotó.
A 13. és a 14. §-ok vonatkozásában egyértelműen azt a fajta arányosítást tartjuk megfelelőnek, amelyik az egyedi zárt szennyvíztárolás esetén a számlákkal igazolt mennyiség és annak az összege alapján rendeli el a talajterhelési díj megfizetését. Nem tartjuk igazságosnak más technika alkalmazását. Mivel erre több javaslat is megfogalmazódott, a bizottsági ülések alapján úgy értékeltem, hogy az előterjesztő hajlik felé, de egyiknek a szövegével sem ért teljesen egyet. Ezért egy kapcsolódó módosító javaslatban próbáltam elrendezni azt a kérdést, amelyik megtartja a 13. § eredetileg is meglévő mentességi szabályát, illetve az egyedi zárt szennyvíztárolás alkalmazása esetén egy arányosítás alapján rendezi el a talajterhelési díj fizetési kötelezettségét.
A következő blokk, amihez még ezen öt perc keretében és vélhetően az egész részletes vitában hozzá kívánnék szólni, a 49-65. ajánlási pontokig terjedően a törvényjavaslat 15. §-ához benyújtott indítványok. Itt is kapcsolódó indítvány benyújtását tartom szükségesnek. A részletes vita keretei között szó volt már arról, hogy indokolt a levegőterhelési díj vonatkozásában is a kibocsátást minimalizáló beruházások díjkedvezményekkel, díjmentességgel való támogatása. Ez meg is jelenik ezek között az ajánlási pontok között, de nem teljes rendszeri egészben. Ezt illenék pontosítani.
A másik: látszólag csak azok az ajánlási pontok szólnak arról, hogy az önkormányzatokat mi illeti vagy nem illeti meg, amelyekről Gusztos Péter képviselőtársam szólt. Teljes mértékben tisztázandó, hogy a talajterhelési díj az önkormányzatoké. A többiről a törvény úgy szól, hogy az a központi költségvetésé. Tudjuk, a környezet védelméről szóló törvény szabályai szerint ennek a túlnyomó részét környezetvédelmi célokra kell fordítani. De az is fontos, hogy ott jelentkezzék ez a forrás, ahol ezeket a beruházásokat meg kell valósítani, ezért a törvényjavaslat eredeti díjkedvezmény-szabályai helyett egy döntően az önkormányzatok által való díjvisszaigénylés intézményét tartanánk fontosnak, ezáltal, ha úgy tetszik, szabad, és ténylegesen forrásként megjelenő pénzeszközöket biztosítva az ő számukra.
(3.20)
Meg kell azonban teremteni azt a garanciát, más oldalról kötelezettséget, hogy ezek valóban csak környezetvédelmi célú, a Gusztos úr által felsorolt célokat szolgáló beruházásokra szolgálhassanak fedezetül, nem pedig más, egyébként valóban fontos ügyek fedezetét szolgálják.
Tisztelt Képviselőtársaim! Elnök Úr! Ennyiben kívántam még a részletes vitához hozzászólni. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me