DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Három olyan pont, amiből egyet az előterjesztő is támogatott. Lőn csoda, pedig ez kicsit beleavatkozott a szerkezetébe. Tulajdonképpen azt, amit támogatott, azért nyújtottuk be három variációban, mert igazából az lenne az igazi, amit az 1. pontban megfogalmaztunk, mégpedig a preambulumban, hogy a környezet és természet védelme, terhelésének mérséklése, megszüntetése. Azt gondolom, hogy a megszüntetés is valahol cél kell hogy legyen, csak itt szeretném elmondani: a parlagfű-mentesítésnél azért a cél ott van, hogy mentesítés. Ez a következő napirend lesz. Azt hiszem, nem lehet egy rossz célkitűzés, hogy a megszüntetést is tűzzük ki célnak.
S hogy a környezet- és természetvédelem költségvetési forrásainak biztosítása - ez lett volna, amit kihagyunk. Ez sem elsősorban cél, hiszen nem a költségvetési forrásokról van szó; épp az előbb beszéltek erről, és azt gondolom, az az elv, hogy oda menjen vissza, ahol ez a dolog keletkezett, és próbáljuk meg a környezetterhelést megakadályozni ezekkel a bevételekkel, akkor ez nem elsősorban környezetvédelmi és természetvédelmi költségvetési forrásoknak a biztosítása. Abban az esetben valóban az, ha ezeket a forrásokat erre fordítjuk, de mint látjuk, és szeretném ennél a törvénynél fölhívni a figyelmet, hogy bizony - ahogy a bírságok megjelennek a költségvetési törvényben a környezetvédelmi tárca fejezetében - ezek a pénzek viszont nem jelennek meg, tehát innentől kezdve legalábbis kétséges, hogy ezek a pénzek akkor valóban a PM keretéből ezekre a feladatokra mennek.
Tehát a “védelme” szócskával kiegészítve az előterjesztő képviselője támogatta; a másik két esetben, amikor a “megszüntetése” is bent maradt volna, “a környezet- és természetvédelem költségvetési forrásai” is, azt nem. Azt gondolom, hogy ha a fenntartható fejlődés elvét komolyan vesszük, akkor a védelme mellett előbb-utóbb csak-csak a megszüntetésére is figyelni kellett volna. Csak gondoljunk bele egy dologba, alelnök úr, egyet hadd mondjak: azért azt mindannyian célnak tűztük ki, hogy ma Magyarország területén ahány település található, annyi szemétlerakat vagy hulladéklerakat, mert annyi ugye van, és ennek a megszüntetését azért célként tűztük ki mindannyian, akár a patkó egyik, akár a patkó másik oldalán vagyunk. Akkor talán nem olyan irreális cél, hogy az ember módosító indítványban szeretné betenni azt, hogy bizony a megszüntetésére is menjünk. Itt ugyanis már nincs mit védeni, itt meg kell szüntetni. Tehát azt gondolom, hogy ez a módosító indítvány is támogatható lett volna. Nem ettől a módosító indítványtól lesz jobb vagy rosszabb a törvény, de azt gondolom, hogy ha a fenntartható fejlődésről beszélünk, akkor a preambulumban bizony ez az üzenet is benne lehetett volna.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me