FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném előrebocsátani, hogy a levegőterhelési díjjal és a vízterhelési díjjal kapcsolatban bennünk is és az indítványok alapján úgy látom, több képviselőtársamban is számos kétely fogalmazódott meg. Jauernik István képviselőtársammal több módosító indítványt is benyújtottunk, számunkra a talajterhelési díj tűnik a leginkább kezelhetőnek. Úgy gondoljuk, hogy az önkormányzatok esetében ez pozitív kezdeményezés, hiszen valóban nagyon sok településnek okoz gondot, hogy bár a szennyvízcsatorna-hálózat részben vagy egészben rendelkezésre áll, de bizonyos esetekben többen nem kötnek rá. Tehát a polgármesterek, az önkormányzatok pozitívan fogadnák a törvénynek ezt a részét.
Ezért elsősorban olyan módosító javaslatokat nyújtottunk be, amelyek a talajterhelési díjjal kapcsolatosak, és annak a további jobbítását szerettük volna elérni. Az egyik ilyen módosító javaslatunk a 64. ajánlási számon található, amelyben azt javasoljuk, hogy a talajterhelési díj megfizetése alól az illetékes települési önkormányzat a nehéz szociális helyzetben lévő lakossági kibocsátót legfeljebb két évig mentesítheti. Fontosnak érezzük ezt a javaslatot, mert ugyan szükséges, hogy ilyen ösztönzés után mindenki rákössön a csatornahálózatra, ezzel együtt is előfordulhat olyan szociális helyzet, hogy valaki ezt azonnal vagy akár egy év elteltével sem tudja megtenni. Ugyanakkor a törvény célkitűzését látva úgy gondoljuk, hogy két év alatt erre reális esély van, addig viszont nem célszerű ezeket a személyeket megterhelni a talajterhelési díjjal, hanem mintegy két év áll rendelkezésükre, hogy összeszedjék azt az összeget, amiből a rákötést megtehetik.
Tudjuk, hogy a módosító javaslatunknak ez a szövege nem eléggé szabatos, ezért kapcsolódó módosító javaslatot nyújtottunk be ennek a tisztázására, amelyben most már valóban a talajterhelési díj megfizetésére, díjkedvezményekre, mentességekre vonatkozó részletes szabályokat az önkormányzati rendeletbe utaltuk.
Módosító javaslatot nyújtottunk be a 93. és 95. ajánlási pontok alatt, amelyekben azt javasoljuk, hogy a környezetterhelési díjakra való áttérés az előterjesztéshez képest is lassabb ütemben történjen meg, tehát fokozatos díjterhelésre kerüljön sor. A bizottságok közül a költségvetési, a gazdasági és az önkormányzati is támogatni tudta a 93. ajánlási pontban lévő javaslatunkat, amelyik kisebb mértékű terhelést fogalmaz meg, pontosabban: a terhelés kisebb mértékben változik az előterjesztéshez képest, és nagyobb mértékű eltérést javasolunk a környezetterhelési díjak tekintetében a 95. ajánlási pontban. Úgy látjuk, hogy a bizottságok nem támogatása ellenére a 95. számú ajánlási pontban javasolt lépéssor tenné viszonylag vonzóbbá a környezetterhelési díj alkalmazását.
Gusztos Péter képviselőtársam az imént több módosító javaslatról is beszélt, amelyek végeredményben egy dologra lyukadnak ki, arra, hogy a környezetterhelési díj az önkormányzatokat illesse meg, és az önkormányzatok döntsenek ennek a további felhasználásáról, ami szintén környezetvédelmi irányú lenne. Jauernik Istvánnak benyújtottam olyan kapcsolódó módosító javaslatot, amely ha nem is a díj száz százalékát, de annak legalább 50 százalékát az önkormányzatoknak juttatná. Példaként lebegett előttünk a valamikori gépjárműadó, amelyik szintén megosztott díjként funkcionált.
Kérem képviselőtársaimat, hogy ezeket a javaslatokat gondolják át. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me