PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hosszú évek előkészítő munkájának eredményeként dönthet végre a tisztelt Ház egy olyan kamaráról, amely megalakulásának gondolata már több mint tíz éve felmerült. A Horn-Kuncze-kormány alatt, már 1997-98-ban megszületett egy törvénytervezet, de az akkori kormány és a kormányzó pártok nem terjesztették az Országgyűlés elé. Az 1998-as parlamenti választások idején mind a négy parlamenti párt támogatta egy ilyen jellegű kamara létrehozását, és 2001-ben ismét felvetődött a törvény megalkotásának szükségessége, de az elkészült változat ismét nem került az Országgyűlés elé.
A jelenleg benyújtott kamarai tervezet az ápolói megnevezést még mindig kizárja. A nemzetközi gyakorlatban, a világon mindenhol az ápolói elnevezés az elfogadott, és ehhez szereznek speciális szakképesítést, de az alap az ápolói elnevezés. Meg kell még itt említeni: az Alkotmánybíróság kifejezetten úgy foglalt állást, hogy a szakmai kamaráknak úgy van helye, szerepe a jogrendszerben, ha a szolgáltatások személyes teljesítése kapcsán az azokat igénybe vevő féllel, vagyis a beteggel szemben bizalmi a viszony, és ezt részletesen kidolgozott etikai szabályozások jellemzik.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kormány sem tud egészséges nemzetet létrehozni egészséges család nélkül. A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként a módosító javaslatokat nem támogatom, miután az ápolói kinevezés a törvényjavaslatból sajnos még mindig kimaradt.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me