DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Nagyon röviden szeretnék reagálni néhány kérdésre, elsősorban arra, hogy a 2002. év költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tárgyalása során nyilvánvalóvá vált, hogy a 2002. évi gazdasági folyamatok alakulásával kapcsolatban súlyos hibát követett el az előző kormány, hiszen a 2001. év adatai ismeretében nem korrigálta időben, az induláskor is ismert eltérések ellenére, a 2002. évi várható folyamatokkal kapcsolatos számításait, így - nagyon röviden - a GDP mindkét évre 5-6 százalékkal volt tervezve növekedni, miközben 2001-ben 3,7 százalékkal, 2002-ben pedig 3,3 százalékkal növekedett mindössze. Azt gondolom, nyilvánvalóvá vált a 2002. év közepére, hogy nem tartható az a pálya, amelyiken Magyarország halad. A hivatalba lépő új kormány az év augusztusában elfogadott középtávú gazdaságpolitikai programjában már jelezte a helyzet javítását eredményező gazdaságpolitikai fordulat szükségességét, meg is tette a szükséges lépéseket.
A továbbiakban mindössze két olyan módosításról szeretnék szólni, amely meghatározó a zárszámadás elfogadása kapcsán. Az egyik a legtöbb kritikát és polémiát kiváltó, a tizenharmadik havi bérfizetésekre vonatkozó javaslatsor. A zárszámadási javaslat keretében benyújtott javaslatok közül a kormány azt támogatja, ami alapján, egyeztetve a szakszervezetekkel, illetve az önkormányzati szövetségekkel is, ez évben a tizenharmadik havi illetmény kifizetésére lehetőség nyílik. Egyben támogatjuk azt a javaslatot is, amely a szerteágazó szabályozás egységesítése alapján 2005 januárjában teszi lehetővé majd a 2004. év utáni kifizetést.
Szeretném megköszönni az Állami Számvevőszék zárszámadást ellenőrző munkáját, és külön köszönöm a Számvevőszéknek azokat az észrevételeket is, melyek rávilágítottak a költségvetés gazdálkodási és finanszírozási problémájára is.
Figyelembe véve mindenfajta mellékkörülményt, szeretném a tisztelt Házat arra kérni, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokat fogadja el, és ez alapján a 2002. évi zárszámadási törvényt hagyja jóvá.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me