ELNÖK (dr. Szájer József)

Full text search

ELNÖK (dr. Szájer József)
ELNÖK (dr. Szájer József): Köszönöm, képviselő úr. Megvizsgáljuk, és ha jogos a panasz, akkor szavazni fogunk a kérdésről. Köszönöm szépen.
Most az előterjesztő által támogatott módosító javaslatokról határozunk a külön szavazásra kért indítványok kivételével. Ezek elfogadása kizárja az ajánlás 5., 9., 12., 15., 16., 19., 22., 29., 32., 44., valamint a kiegészítő ajánlás 3/1., 9/1., 12/2., 16/1., 19/1., 23/1., 29/1., 33/1., valamint a 43/2. és a 44/4. pontjait. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 195 igen szavazattal, 163 ellenszavazattal elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyekről még szavazni lehet.
Az ajánlás 7., 10., 13., 17., 23., 24., 27. és 33. pontjaiban Stolár Mihály, a 8., 11., 14., 18., 20., 25., 28., 30. és 47. pontokban pedig Balla György, továbbá Jauernik István és más képviselők a törvényjavaslat azon rendelkezéseit kívánják elhagyni, amelyek az egyes külön törvényekben a tizenharmadik havi illetmény kifizetésének új szabályát állapítják meg. Az eltérő bizottsági támogatottságra figyelemmel a két javaslatcsomagról külön-külön dönt az Országgyűlés. Mindkét javaslatcsomag elfogadása kizárja az előterjesztő által támogatott 9/2. számú ajánlásponttal kezdődő javaslatsort.
Először a 7. ponttal kezdődő javaslatsort teszem fel szavazásra. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 167 igen szavazattal, 194 ellenszavazattal nem fogadta el.
Most a 8. ponttal kezdődő javaslatsorról döntünk. A költségvetési, a gazdasági és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 168 igen szavazattal, 189 ellenszavazattal, 2 tartózkodással nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 9/2., 12/1., 14/1., 18/1., 21/1., 25/1., 28/1., 30/1., 43/3. és 46/1. pontjaiban a költségvetési bizottság a tizenharmadik havi illetmény kifizetésére vonatkozó rendelkezéseket módosítja.
(18.30)
A Fidesz-frakció kérésére külön dönt az előterjesztő által támogatott javaslatcsomagról az Országgyűlés. Arra figyelemmel, hogy a 25/1. pontban szereplő módosító javaslat elfogadásához minősített többségű határozathozatalra van szükség, a javaslatcsomagról két részben dönt az Országgyűlés.
Először tehát a 25/1. pontról határozunk, amelynek elfogadása kizárja a 26. és a 26/1. pontokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 192 igen szavazattal, 168 ellenszavazattal elfogadta. (Jelzésre:) Elnézést, kétharmados szabály szerint döntöttünk, ezért az elfogadáshoz nem volt meg a kétharmados többség, az imént kihirdetett döntést módosítom: az Országgyűlés nem fogadta el a módosító javaslatot.
Most az egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket teszem fel szavazásra a 9/2. számú ajánláspontok szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 192 igen szavazattal, 168 ellenszavazattal elfogadta.
A 16/2. pontban az önkormányzati bizottság az államháztartási törvény módosítását javasolja. Ez a rendelkezés egyes ingatlanok önkormányzat részére történő ingyenes tulajdonba adását teszi lehetővé. Ez összefügg a 19/4. ponttal, így ezekről együtt döntünk. A költségvetési bizottság támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 2 igen szavazattal, 356 ellenszavazattal és 2 tartózkodással nem fogadta el.
A 19/2. pontban a költségvetési bizottság a 35. §-ban a privatizációs törvény módosításával a vagyonértékesítési eljárási szabályokat módosítja. Az MDF képviselőcsoportja kérésére külön dönt az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 192 igen szavazattal, 166 ellenszavazattal elfogadta.
A 16/3. pontban a gazdasági bizottság kiegészítést javasol. Ebben az államháztartási törvény kiegészítésével lehetőséget teremt az önkormányzatoknak a KVI-től ingyenesen juttatott ingatlan értékesítésére. A 36/1. pontban a gazdasági bizottság a költségvetési törvény kiegészítését kezdeményezi hasonló tartalommal, de az ÁPV Rt.-re vonatkozóan. A két javaslat egymás mellett is elfogadható.
Először a 16/3. pontról döntünk. A költségvetési bizottság nem támogatja.
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 211 igen szavazattal, 143 ellenszavazattal, 4 tartózkodással elfogadta.
Most a 36/1. pontról döntünk, amelyet a költségvetési bizottság szintén nem támogat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 202 igen szavazattal, 150 ellenszavazattal, 2 tartózkodással elfogadta.
A 19/3. pontban a költségvetési bizottság a 35. §-ban a privatizációs törvény mellékletének kiegészítésével azt kezdeményezi, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-ben az állami részesedés legalacsonyabb mértéke 25 százalék plusz egy szavazat legyen. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 187 igen szavazattal, 164 ellenszavazattal elfogadta.
A 26. pontban Bőhm András és Szabó Lajos, a 26/1. pontban Jauernik István és más képviselők terjesztenek elő alternatív tartalmú módosítást. Ez a rendelkezés a bírói 13. havi illetmény kifizetésének szabályát tartalmazza. Először a 26/1. pontról döntünk. A gazdasági és az önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak a minősített többség szabályai szerint! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 11 igen szavazattal, 345 ellenszavazattal, 1 tartózkodással nem fogadta el.
Most a 26. pontot teszem fel szavazásra, amelyet az alkotmányügyi bizottság kivételével valamennyi bizottság támogat. Kérem, szavazzanak a minősített többség szabályai szerint! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 162 igen szavazattal, 198 ellenszavazattal nem fogadta el.
A 34/1., a 38/3., a 39/2. és a 40/1. pontokban a költségvetési bizottság a 2003. évi költségvetési törvény kiegészítésével a Magyar Televízió Rt. elnökének állapít meg feladatokat. Felhívom a figyelmüket, hogy a 38/3. számú ajánláspontban szereplő módosító javaslat leírási hiba miatt korrigált helyes szövegét az ajánláshoz kiadott pótlap tartalmazza. A javaslat elfogadása kizárja a 39. pontot. A Fidesz-frakció kérésére külön dönt az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 198 igen szavazattal, 162 ellenében elfogadta.
A 36., 43. és 54. pontokban a költségvetési bizottság a törvényjavaslat kiegészítésével az ÁPV Rt.-t kötelezi az állami vagyon utáni részesedésként osztalékbevételeinek befizetésére a központi költségvetésbe. Az MDF-frakció kérésére külön szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 192 igen szavazattal, 165 ellenszavazattal elfogadta.
A 42/1. pontban Kósáné Kovács Magda a költségvetési törvény Nyugdíj-biztosítási Alap egyik alcímében előirányzatokat módosítana. A javaslat kizárja a 42. pontot. Az MDF-frakció kérésére külön döntünk. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 195 igen szavazattal, 163 ellenszavazattal elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 43/1. pontjában Jauernik István és mások a 43. § (1) bekezdésében a hatályba léptető rendelkezést módosítják. A gazdasági és önkormányzati bizottság támogatja, a többi bizottság nem. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 22 igen szavazattal, 333 ellenszavazattal és 1 tartózkodással nem fogadta el.
A 44/1. pontban Botka Lajosné a 46. § kiegészítésével kezdeményezi, hogy az Országgyűlés engedje el a szolnoki önkormányzat normatív állami támogatása után felszámolt igénybevételi kamatot. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 163 igen szavazattal, 187 ellenszavazattal, 7 tartózkodással nem fogadta el.
És most következik az a szavazás, amelyet Gyapay Zoltán képviselő az imént bírált, valóban fel kell tenni szavazásra. A 44/4. pontban Gyapay Zoltán a 46. § módosításával azt javasolja, hogy az Országgyűlés engedje el a várpalotai rehabilitációs program céltársulásának költségvetés felé fennálló tartozását. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 157 igen szavazattal, 192 ellenszavazattal, 8 tartózkodással nem fogadta el.
A 45. pontban Szalay Gábor új rendelkezéssel egészíti ki a törvényjavaslatot. Ebben a Nemzeti Autópálya Rt.-t kötelezi az autópályák és egyéb utak átadására a magyar államnak hiteltartozás átvállalása fejében. Ennek alternatíváját terjesztette elő a 44/5. pontban is.
Először a 45. pontról határozunk. A számvevőszéki bizottság támogatja, a többi bizottság nem. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 13 igen szavazattal, 344 ellenszavazattal nem fogadta el.
Most Szalay Gábor javaslatát teszem fel szavazásra a 44/5. pont szerint. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 348 igen, 5 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta.
(18.40)
A következőt a képviselő úr visszavonta.
A 49. pontban a számvevőszéki bizottság a 48. § elhagyását javasolja, amely pénzügyminiszteri felhatalmazást tartalmaz a Magyar Rádió Rt. és a Magyar Televízió Rt. létszámleépítéséhez nyújtott állami követelések elengedésére. A javaslat elfogadása kizárja az 50. pontot. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 356 igen szavazattal, 1 nem ellenében elfogadta - ahhoz képest, hogy egyik bizottság sem támogatta, szép eredmény.
Az 53. és az 53/1. pontokban a költségvetési bizottság a gázáremelés kompenzációjára terjeszt elő alternatív tartalmú javaslatokat.
Először az 53/1. pontról döntünk. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 193 igen szavazattal, 160 nem ellenében elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem képviselőtársaimat, hogy van-e valakinek tudomása olyan javaslatról, amelyről kellett volna döntenünk, de nem döntöttünk. (Nincs ilyen jelzés.) Ilyen nincs. A zárószavazásra a következő ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me