DR. GURMAI ZITA

Full text search

DR. GURMAI ZITA
DR. GURMAI ZITA, a külügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az emberiség fokozatosan döbben rá a környezet védelmének fontosságára. Az egyik mérföldkő az amerikai Rachel Carson biológusnő könyve, a “Néma tavasz” volt a hatvanas évek elején. Akkoriban világszerte használták a növényvédelemben a DDT-t és hasonló, a környezetben tartósan megmaradó szerves anyagokat. Ezek a vegyületek tartósan pusztítják a legkülönbözőbb élőlényeket. Hiába tavaszodik ki, ha nem lesz madár, néma marad a föld. A könyv tartalma drámai hatást keltett. De nemcsak a tartalma, hanem az is, hogy a szerző a következő évben fiatalon, rákbetegségben meghalt. A felismeréseket tudományos kutatások követték, amelynek alapján szigorú szabályozások születtek világszerte. Ezek sorában kiemelkedően fontos a szóban forgó jegyzőkönyv, amelyet öt éve a dániai Aarhusban írtak alá. Az említett DDT-t Magyarországon az elsők között tiltották be a hatvanas évek végén, és azóta számos egyéb intézkedés is történt.
Feltétlenül szükséges a miniszter úr által említett intézkedési terv elkészítése és végrehajtása. Ennek fontos eleme, hogy elkerüljük a különböző égési folyamatokban keletkező anyagok, köztük a talán legismertebb dioxinok környezetbe kerülését. Olyan szerteágazó feladatokat jelent ez, mint például az üzemanyag-adalékok felülvizsgálata, hiszen ezek égésekor a szóban forgó POP-k kerülhetnek a levegőbe.
Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok veszélyessége, valamint Magyarország nemzetközi kapcsolatai egyaránt szükségessé teszik a jegyzőkönyv ratifikálását. Ezt a külügyi bizottság jó példaként egyhangúlag támogatta.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me