FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Úgy megörültem annak, amit képviselőtársam mondott, hogy nem is gondoltam, hogy ezután hozzá fogok szólni, de most a 267. számú ajánlási pontot szeretném megindokolni, amit Jauernik István képviselőtársammal együtt nyújtottam be.
Ebben a javaslatban az adójóváírás összegének módosítását javasoljuk. A javaslatunk értelmében havi 70 ezer forintig, évi 840 ezer forint jövedelemig 9600 forint adójóváírást tartunk szükségesnek. A további jövedelmeknél maradna a most is érvényes 9000 forint adójóváírás. Miért terjesztettük elő ezt a javaslatot? Azért, képviselőtársaim, amiről az adótörvények megjelenése után komoly vita folyt, miszerint az alacsony jövedelmeknél a személyi jövedelemadó 2 százalékos adókulcscsökkentése nem ellensúlyozza az egészségügyi járulék 1 százalékos növelését és a nyugdíjjárulék 25 százalékának kiesését. Ezért úgy gondoljuk, hogy szükséges egy olyan javaslat, amelyik eléri azt, hogy a gyermektelen személyeknél se következzen be valójában adó-, illetve kiadásnövekedés. A javaslatunk ezt feltétlenül eléri, sőt ezen a határon bizonyos mértékben túl is megy, tehát jövedelemnövekedést tesz ebben a körben lehetővé.
Nem mondom, hogy ez a javaslat egyébként makulátlan. Aki ebben a körben számításokat végzett vagy átgondolta ezt a problémát, az bizonyára tudja, hogy ezt az adóteher-növekedés elkerülését számos módon el lehet érni. A mi javaslatunk ezek közül egyetlen kísérletnek tekinthető.
Az összeghatár és maga az összeg is megfontolandó, hiszen valóban úgy van, hogy a magasabb adókulcs belépéséig ez pluszjövedelmet jelent, onnan kezdve azonban valójában megint előfordul, hogy van egy érték, ami után néhány száz forint erejéig megint probléma adódhat. Ezért úgy gondolom, hogy a kormány, illetve képviselőtársaim partnerek lesznek abban a munkában, hogy ezt a javaslatot pontosítsuk, és olyan javaslattal tudjunk előállni, amely biztosítja azt, hogy a gyermektelen családok vagy gyermektelen adózó esetében se következzen be járulékteher-növekedés. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me