JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az ajánlás 265. sorszámú pontjához kérem képviselőtársaim támogatását. Akkor is kérem képviselőtársaim támogatását, ha ez az indítvány adóteher-növelést jelent. Ez az az indítvány, amiről ma már itt szó volt. Az indítvány konkrétan úgy szól, hogy a jelenleg hatályos adótábla egészüljön ki egy negyedik adókulccsal, mégpedig az évi 10 millió jövedelem fölötti részre, tehát a 10 millió forint fölötti részre 46 százalékos adókulcs kerüljön bevezetésre, és az efölötti jövedelemmel rendelkezők a 10 millió forint fölötti rész után 46 százalék adót fizessenek. Ez egyértelműen adóteher-növelést jelent annak a körnek, amelyik ilyen jövedelemmel rendelkezik.
Mi az oka, hogy ezt az indítványt képviselőtársaimmal benyújtottuk? Farkas Imre és Boldvai László képviselő urakkal jegyezzük ezt az indítványt. Egyértelműen az az oka, hogy a 2004. évi költségvetési törvényjavaslatban az önkormányzati források igen szűkösek. Szeretnénk, ha az önkormányzatok támogatásai a költségvetési törvényben jelentősen tudnának növekedni. Az általunk jegyzett 265. sorszámú indítvány közel 20 milliárd forintos forrást teremtene elő. Ez a közel 20 milliárd forint biztosítaná, hogy az önkormányzatok területén azokat a normatívákat, amelyek bér jellegű feladatot finanszíroznak, mintegy 5 százalékkal meg tudjuk emelni. Megítélésünk szerint ez feltétlenül indokolt. De mivel önök jól tudják, hogy az adótörvények és a költségvetési törvényjavaslat szoros összefüggésben van, ezért már most kell gondolkodni azon, hogy a költségvetési törvényt hogyan fogadjuk el, megteremtjük-e a forrást. Én azt gondolom, hogy ez egy jó cél.
Most nézzük meg, hogy milyen terhet jelent ez, és hogyan viszonyul az adórendszer igazságosságához ez a módosító indítvány. Ha önök elfogadják, hogy ez egy jó cél, akkor talán érdemes végiggondolniuk azt is, hogy kiket terhel ez a plusz elvonás, ez a plusz adóteher, és mennyi olyan adózó van Magyarországon, akiket érintene ez a 46 százalékos kulcs. Nos, képviselőtársaim, mintegy 25 ezer olyan adózó van ma Magyarországon, akiket érintene kisebb-nagyobb mértékben ez az adóteher-növelés. Én azt gondolom, hogy Magyarországon az igazságos közteherviselés elvét vallók, és akik ezt szeretnék megvalósítani, végig tudják gondolni azt, hogy évi 10 millió forint fölötti jövedelemnél elviselhető-e ez az adóteher. Én azt állítom önöknek, hogy elviselhető ez az adóteher. Aki arra hivatkozik, hogy Európában milyen adókulcsok vannak, pontosan tudja, ha megnézi, hogy ez a 46 százalékos adókulcs nem a legmagasabb lenne Európában, több helyen van 50 százalék fölötti adókulcs is, természetesen ott is mindig egy magas jövedelem fölött van egy drasztikus adókulcs. Én azt gondolom, Magyarországon az igazságos közteherviseléshez ez is hozzátartozik, és ez is elfogadható. Én azt kérem képviselőtársaimtól, amikor e módosító indítvány fölött majd a gombot megnyomják, akkor azt mérlegeljék, hogy amennyire lehet, nagyon nagy biztonsággal tudom megígérni, hogy a pluszforrás az önkormányzatokhoz fog kerülni. Ennek figyelembevételével gondolják végig, amikor szavaznak erről az indítványról, hogy az igen gombot nyomják-e, vagy a nemet.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me