KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is ebben a szakaszban a 16., 28. és 254. számú módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni. A 16. számú módosító javaslattal a törvényjavaslat 6. §-a (5) bekezdésének módosítását javasoljuk, a 28. javaslattal a törvényjavaslat 15. §-ának módosítását, a 254. javaslattal pedig az előbbi két módosítás következményeként a törvényjavaslat 206. § (2) bekezdése módosul.
Nézzük a 16. számú módosító javaslatot! A 6. § (5) bekezdésében a személyi jövedelemadó törvény 7. §-ának (1) bekezdése a következő, v) ponttal egészül ki. Jelenleg hogyan nézne ki ez a határozat? Jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a következő bevételeket: a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján a cél szerinti felhasználás igazolásával egyidejűleg vagy azt követően folyósított támogatást, feltéve, hogy a cél szerinti felhasználás révén teljesített kiadás alapján a magánszemély költséget, ideértve az értékcsökkentési leírást is, egyáltalán nem számolt el. A módosítás után ezen pont szerint jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított támogatást.
(19.10)
Miért adtuk be ezt a módosító javaslatot? A módosító javaslat célja az, hogy a mezőgazdasági termelők számára az uniós csatlakozás után érkező közvetlen támogatások ne növeljék az adott termelő adóalapját, vagyis adómentes legyen a támogatásokból származó jövedelem. Ezzel hozzájárulnánk a termelők költségterheinek a csökkentéséhez és versenyképességük javításához.
Tudjuk, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek a mezőgazdaságban dolgozók. Már tavasszal válság mutatkozott a sertés-, szarvasmarha-, tej- és baromfiágazatban, a nyár folyamán az aszály okozott komoly károkat, amit a kormány nem kezelt megfelelően. De a versenyhelyzetet az is rontja, hogy jövőre az EU-ban a támogatások sok esetben kisebbek lesznek a jelenlegi tagállamokéhoz viszonyítva. Ezért az adható 30 százalékos kiegészítés mellett ilyenformán is adhatnánk támogatást az agráriumnak, és ez még mindig EU-konform lenne.
A 28. számú módosító javaslatban a törvényjavaslat 15. §-ának, a személyi jövedelemadó-törvény 19. §-ának az elhagyását javasoljuk. Ez lényegében arról szól, hogy ha a magánszemély az önálló tevékenységéhez, jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján, a költségei fedezésére vagy fejlesztési célra vissza nem térítendő támogatást kap, akkor a támogatásból származó bevétele tekintetében hogyan állapítja meg, hogy a jövedelemszerzést milyen adóévben kell elszámolni. Ha elfogadjuk az előbbi módosítást, akkor erre egyértelműen nincs szükség, vagyis az szja-törvény 19. §-ának elhagyása indokolt.
A 254. számú módosító javaslat értelmében a törvényjavaslat (2) bekezdése úgy módosul, hogy e törvény hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a személyi jövedelemadó-törvény (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) 19. §-a is - ez talán nem igényel bővebb indoklást.
Köszönöm a figyelmet, majd folytatom. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me