KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF
KÉKKŐI ZOLTÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat 206. § (3) bekezdésének következő módosítását javaslom.
E törvény hatálybalépésével egyidejűleg a személyi jövedelemadó törvény 23. §-ában és a 78/A. §-ának (4) bekezdésében a “400 ezer forintot” szövegrész helyébe nem 600 ezer, hanem 800 ezer forintot javaslunk.
A mezőgazdasági termelők támogatását sokkal nagyobb mértékben kell növelni az európai uniós csatlakozás előtt a versenyképesség növelése érdekében. Mint ismert, a kormány a normatív támogatással szemben az egyszerűsített támogatási formát választotta az európai uniós lehetőségek közül. Ez pedig lényegében terület alapú támogatást biztosít a mezőgazdaságban az egy hektár felett gazdálkodók számára. Az egy hektár alatt gazdálkodók nem tudnak egyszerűsített támogatást igényelni. Ugyanakkor az állattartó gazdálkodók, őstermelők szintén nem juthatnak hozzá az uniós pénzekhez. Ezt a jelenlegi kormány is elismerte azzal, hogy 400 ezerről 600 ezerre emelte az adómentes határt. Tavaly ilyenkor, amikor a Fidesz-frakció 500 ezer forintra akarta felemelni ezt, elzárkóztak tőle. A mezőgazdaságban az uniós csatlakozás legnagyobb vesztesei előreláthatólag az őstermelők lesznek. Hogy gazdálkodásukat, vállalkozásukat ne szüntessék meg, fontos lenne a 800 ezer forintos adómentes sáv biztosítása.
Az Unióban lehetőség lenne úgynevezett kistermelői támogatási rendszer választására az adminisztráció csökkentése érdekében a tagállamoknak, valamint a gazdálkodók döntésétől függően. Az egyik, csatlakozással kapcsolatos FVM-es kiadvány szerint: az évi 1250 eurót, körülbelül 315 ezer forintot meg nem haladó összes - beleértve például az állattenyésztésért járó közvetlen támogatásokat is - támogatásban részesülő mezőgazdasági termelők a jelenleg érvényben lévő jogszabály értelmében 2002 januárjától 2005 januárjáig a különböző jogcímeken felvett támogatások helyett egy összegben kifizetett, területnagyságtól és állatlétszámtól független, éves kistermelői támogatást kaphatnak. Szeretném megismételni: területnagyságtól és állatlétszámtól függetlenül kapható ez a kistermelői támogatás. A támogatási rendszerben való részvétel mind a tagállam, mind a gazdálkodó számára önkéntes. A támogatást évente egy alkalommal fizetik ki. Mint ahogy már említettem, ezt csak akkor kérheti valaki, ha valamilyen EU-s támogatásban előzőleg már részesült. Ettől a lehetőségtől esnek el az őstermelők, mivel az egyszerűsített támogatási formában ők nem kaphatnak majd támogatást, és éppen ezért nem is igényelhetnek. Ezt kompenzálná, gondolom, a kormány is azzal, hogy 400 ezerről 600 ezer forintra emelné az adómentes sávot. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy ennek a hátránynak a leküzdéséhez legalább 800 ezer forintra lenne szükség.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me