LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Feleslegesen bonyolódik a személyi jövedelemadózás olyan bevételi tételekkel, amelyeket máshol amúgy is nyilván kell tartani.
A költségtérítés legjellemzőbb formája az, hogy az alkalmazott munkaadója érdekében például használja a személygépkocsiját, és a benzinköltséget, plusz 3 forintot kilométerenként költségként elszámolhat, és számára ezt az összeget megtéríti a munkaadója.
A visszaélések elkerülése érdekében, adminisztrációs kötelezettséget, azaz például úticélt, az ott fogadó személy kilétét a munkaadónál rögzíteni kell, és ezeknek az adatoknak a valódiságát az APEH még öt évig ellenőrizheti. Teljesen indokolatlannak véljük a párhuzamos nyilvántartás bevezetését.
(19.30)
Sőt, fokozza a nehézségeket, hogy eredeti költségbizonylat mindig csak egy van, és ezt nyilvánvalóan a munkaadó tartaná nyilván. Ha a munkavállaló nem képes eredeti számlával igazolni azt, hogy mennyi kiadása volt a kapott költségtérítéssel szemben - márpedig erre jó esélye van, különösen ha munkahelyet váltott -, akkor méltánytalan adóteher sújtja. Ezekkel a megfontolásokkal javasoljuk államtitkár úrnak újra végiggondolni azt, hogy a törvényjavaslat 18. §-ából kerüljön ki a „költségtérítés” kifejezés.
A másik módosító javaslatunk az ajánlás 31. sorszáma alatt található. Itt pedig a törvényjavaslat 18. § (4) bekezdése és (8) bekezdése jelölt részének a teljes elhagyását javasoljuk. Ugyanis értelmezésünk szerint ez arról szól, hogy a pénzügyi irányítás a jövőben adóval kívánná büntetni azt a helyzetet, ha valaki a kötelező várakozási idő leteltét követően, a nyugdíjkorhatár elérése előtt kívánna hozzájutni a tagsági viszonya alatt összegyűjtött megtakarításaihoz. A hozzájutás módja azonban a nyugdíjpénztár és a tag belügye, kívülről, az állam oldaláról ezt a felvétet akár lehetővé tenni, akár szorgalmazni súlyosan veszélyeztetné a nyugdíjpénztárak önálló cselekvési terét. Ugyanis a tagok a nyugdíjkorhatár eléréséig vállalják az előtakarékoskodást, de számtalan ok miatt - például huzamosabb ideig nem kapnak munkát, s emiatt nincs jövedelmük - rákényszerülhetnek az önkéntes nyugdíjpénztárban lévő megtakarításaik felélésére még a nyugdíjkorhatár elérése előtt. Minden nyugdíjpénztár a lehetőségei függvényében hitelt nyújthat a tagnak a már összegyűjtött megtakarítás erejéig és a nyugdíjkorhatár elérésének az időpontjáig. De véleményünk szerint nem lenne szabad még adózás árán sem lazítani a nyugdíj-előtakarékosság eddigi szabályain. A korhatár elérése előtti kivét esetén a kockázatot a pénztár viseli, nem pedig az állam. A Magyar Demokrata Fórum mindenképpen indokolatlannak tartja adózás révén tovább szűkíteni ilyen esetekben a nyugdíjpénztárak mozgásterét. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy az adó révén az állam előre lenyúlja azt a megtakarítási hányadot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ami mint idő előtti felvét esetén keletkező üzleti veszteség fedezete a nyugdíjpénztárt illetné meg.
Köszönöm az időtúllépést, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me