SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialista politikusok a választási kampányban számos ígéretet tettek a magyar emberek, a magyar családok számára, többek között azt is ígérték, hogy a polgári kormány által hozott jóléti intézkedéseket nemcsak hogy megtartják, hanem jócskán továbbfejlesztik azokat, és még több pénzt adnak az embereknek. Úgy tűnik, hogy ezen tevékenységükben, ezen törekvésükben sikertelenek maradnak a szocialista-szabad demokrata képviselőtársaink. Hogy ebben segíthessünk, tisztelt képviselőtársaim, számos módosító javaslattal éltünk, és ezen módosító javaslatok elkészítése folyamán nemcsak az önök választási ígéreteit használtuk fel mintegy iránymutatásként, hanem a kormányprogramot, sőt egy olyan módosító csomagot is, amelyet 2001. szeptember 25-én nyújtott be a parlamentnek kilenc szocialista képviselő.
Ezekből a módosító javaslatokból számos pont általam jegyzett módosító indítványként került most ide, a parlament elé. Ezek közül az egyik, amit szerintem mindenképpen érdemes kiemelni, a napidíj ügye. Most már több évtizedes múltra tekint vissza a 110 forintos napidíj - ennek a lényeges megemelése, azt gondolom, vitán felül szükséges. Hiszen a kormány sem gondolhatja komolyan, hogy egy hivatalból indított vidéki kiszálláson 110, azaz száztíz forintból egy helyi járatú autóbuszjegynél többet meg tudna vásárolni a hivatali munkatárs. Én azt gondolom, 1000 forint volna az az alsó érték, amely mellett, szerény körülmények között ugyan, de már biztosítható a hivatali dolgozók családtól távoli, kényszerű munkába járása is.
Mindezzel egyidejűleg a munkahelyi étkezések kedvezményes határának megemelése elősegíti, hogy a munkavállalók biztosabban éljenek a napi rendszeres étkezéssel; valamint az adómentesség mértékének duplájára emelése egyidejűleg azokra a kisvállalkozásokra is jótékonyan hat, amelyek ma már egyre szélesebb körben biztosítják a meleg étkezéseket az utalványok fejében.
Mindezek mellett, tisztelt államtitkár úr, tisztelt képviselőtársaim, érdemes néhány szót szólni a gépkocsikra elszámolható kilométerenkénti költségről is. A gépkocsiárak európai színvonalon mérve is magas adótartalma és a magas fenntartási költségek mellett a 3 forint/kilométeres rezsiköltség, hasonlóan az egyébként 110 forintos napidíjhoz, eszmei értéknek is nevezhető. Első lépésben talán a 10 forintos kilométerenkénti rezsiköltség közelíti meg azt a minimális hozzájárulást a gépkocsik üzemeltetéséhez, ami mellett nem jelent ráfizetést ezeknek a fenntartása.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, ez az indokolása tehát annak a módosítójavaslat-csomagnak, amelyet az adótörvényekhez benyújtottam, azonban nemcsak én tettem ezt. Kilenc szocialista képviselő megtette ezt, hadd mondjam el itt a neveket: Burány Sándor, Podolák György, dr. Veres János, dr. Szekeres Imre, Kertész István, dr. Soós Győző, Nagyiványi Zoltán, Bakonyi Tibor és Pusztai Csaba. A dátum: 2001. szeptember 25. Ha akkor benyújtották, valószínűleg támogatandónak találták, és valószínűleg most is támogatandónak kell hogy találják.
Ezért, a költségvetési bizottsági szavazással ellentétben, kérem és várom kormánypárti képviselőtársaink támogatását is, hiszen ezt a javaslatot két évvel ezelőtt kilenc szocialista képviselő jegyezte.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me