BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Magyarországon évente 32 ezer ember hal meg rák következtében. A megbetegedés okai sokfélék. Vannak olyan rákfajták, amelyek kifejezett és szoros összefüggést mutatnak életmódbeli tényezőkkel, mint például a dohányzás és a tüdőrák összefüggése, míg másoknál ilyen összefüggés nem mutatható ki. Nem mutatható ki életmódbeli összefüggés a méhnyakráknál sem, az viszont bizonyos, hogy a korai felismerés esetén jó esély van arra, hogy gyógyítható legyen.
Az orvosok azt állítják, méhnyakrákban nem lenne szabad meghalni. A betegséget megelőző állapot ugyanis egy igen egyszerű szűrési módszerrel felismerhető, és egy szintén nem túl bonyolult műtéti beavatkozással megelőzhető már a daganat kialakulása is. A kór az európai országokban már alig szed áldozatot. A szakma úgy véli, hogy ez egyedül az ottani szűrési rendszereknek köszönhető, a gyakori vizsgálatok segítségével még idejében felismerik a bajt.
Sajtóinformációk szerint hazánkban a tb csak háromévente fogja finanszírozni az említett vizsgálatot. A magyar orvosok szerint ez a minisztérium által tervezett háromévenkénti szűrés vajmi keveset ér, az igazi eredményhez az évenkénti vizsgálat bevezetésére lenne szükség. Magyarországon jelenleg évente mintegy 1100 méhnyakrákot diagnosztizálnak, és körülbelül 700-900 nő hal meg a betegségben évente. Ez egy olyan betegség tehát, amiben nem kellene meghalni.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár asszonyt: igaz-e, hogy a tb csak háromévenként fog nőgyógyászati szűrővizsgálatot finanszírozni?
Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me