DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm a kérdését, mert egy alapvető félreértés eloszlatására ad lehetőséget. Nem, tisztelt képviselő asszony, nem igaz, hogy a társadalombiztosítás csak háromévenként téríti a rákszűrést. Ezzel szemben, ahogy eddig is, ezentúl is minden nőgyógyászati méhnyakrákszűrési vizsgálatot finanszíroz, amelyben a betegek a nőgyógyászati vizsgálatuk során részesülnek. Ebben nincs változás. Aki tehát az eddigi ajánlásoknak megfelelően évente elmegy a nőgyógyászhoz, azt ezután is megteheti, és azt a társadalombiztosítás ugyanúgy finanszírozza, mint eddig.
A magyar nőknek mintegy 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, a magyar nők 70 százaléka nem megy el a nőgyógyászati rákszűrő vizsgálatokra, és ezen a helyzeten szerettünk volna egy behívásos rendszerrel segíteni, hogy tudatosítsuk velük, hogy ez a lehetőség számukra rendelkezésükre áll. A nemzetközi ajánlás a szervezett, behívásos rendszeren alapuló méhnyakrákszűrésre 3 vagy 5 évente ajánl terminusokat.
A Johan Béla népegészségügyi program előrelépést szeretne elérni, és ezért nyilván azokat is szeretnénk megszólítani, akik eddig nem jártak nőgyógyászhoz, vagy azokat, akik túl ritkán jártak. Látható tehát, hogy ahhoz a 70 százaléknyi nőtársunkhoz is szeretnénk eljutni a felhívásunkkal, ezért választottuk ezt a módszert, hogy ne kelljen meghalni egyetlen nőnek sem az időben felfedezhető és kiszűrhető méhnyakrákban.
Ezért kérem képviselő asszonyt, tisztelt képviselőtársaimat és mindenkit, aki tovább tudja adni az információt, menjenek el a vizsgálatokra; a társadalombiztosítás által finanszírozott és a nők számára nagyon fontos szűrővizsgálatról van szó, amelyben a jogosultság természetesen ugyanúgy fennáll a térítésmentességhez, mint eddig.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me