DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Szóban és írásban folyamatosan válaszoltam már e kérdések többségére, de szívesen megteszem újra.
Az első ügy: A Cisco-szerződést azóta az Állami Számvevőszék megvizsgálta, és nem talált benne semmi olyat, ami a magyar államnak hátrányos lenne. Az Oktatási Minisztériumban pedig megszüntettük azt a tárcáktól és kormányoktól független jelenséget, hogy minisztériumi vezetők vagy dolgozók magáncégektől elfogadjanak bármilyen külföldi utazást. A szabály alól az sem jelent kivételt, ha az utazás pár napos, és a magyar társadalomnak nyújtott sok száz milliót érő ingyenes szolgáltatás átvételére szolgál, mint a Cisco-szerződés aláírásánál történt. A félrevezető látszatok elkerülésére ilyenkor is a költségvetési forrásokat vesszük igénybe.
Másodszor: a Fővárosi Bíróság azóta első fokon megváltoztatta a Közbeszerzési Döntőbizottságnak azt a döntését, amely érvénytelennek tartotta a Sulinet-hálózat működtetését meghosszabbító pályázatot, és részben az oktatási tárcának adott igazat. A másik vitatott kérdésben az oktatási tárca fenntartja az álláspontját, és a bírósági eljárás további szakaszaiban érvényesíteni kívánja.
Harmadszor: az Oktatási Minisztérium néhány munkatársa elfogadott egy hétvégi meghívást egy balatoni üdülőbe. Az üdülő azé a cégé volt, amelyikkel az előző kormány idején többször is meghosszabbították az együttműködést közbeszerzési eljárás nélkül. Ennek ellenére a hétvégét elfogadó munkatársak fegyelmiben részesültek, de ezt ön régóta ismeri.
Negyedszer: a szakiskolai program kommunikációs feladataira kiírt, jogilag azóta sem vitatott közbeszerzés során az Oktatási Minisztérium belső vizsgálata etikai vétséget és összeférhetetlenséget tárt fel. Ezért elfogadtam az érintett helyettes államtitkár lemondását, és a szerződéstől a tárca elállt. Ezzel olyan intézkedés történt, ami a Fidesz-kormány alatt teljesen ismeretlen volt, egy elkövetett hiba után tényleges felelősségre vonásra került sor, és a jövőben előírtuk azt, hogy a 40 millió forint fölötti pályázatokat a minisztérium közigazgatási államtitkárával ellenjegyeztetni kell, illetve olyan cégek nem indulhatnak pályázaton, amelyek egyébként korábban a meghirdetett tevékenységet nem folytatták. Ezt is nagyon jól tudja azóta.
Ötödször: a vírusirtó programokkal kapcsolatban nem volt vizsgálat, ennek ugyanis nem volt oka, a központi közbeszerzés listájáról szerzett be a minisztérium vírusirtó programokat. Ezt is tudja.
A képviselő úr azt kérdezi, hogy ki óvja a királyt. Remélhetőleg a törvény, ugyanis a Fidesz tavaszi rágalomkampánya után hét sajtó-helyreigazítási perből hatot megnyertem, valamint személyiségi jogi pert nyertem Áder János képviselő úrral szemben első fokon, nem tudom, hogy fellebbezési jogával kíván-e élni, és van még Répássy képviselőtársammal szemben is egy-két ilyen perem.
A Fidesz egyik vezetője a minap azt nyilatkozta, hogy talán hibát követett el a Fidesz, amikor nem engedte az előző ciklusban felállni az ellenzéki kezdeményezésű vizsgálóbizottságokat. Késői önkritika, de helyes. Ennek alapján azt javasolom, hogy valahányszor a Fidesz képviselői a közbeszerzés szót a szájukra veszik, akkor ne felejtsék el hozzátenni: talán hiba volt, hogy a Fidesz közbeszerzés nélkül költött milliárdokat a Vegyépszerrel, Defenddel, Happy Enddel és más kft.-kkel együtt.
Az előző kormány ugyanis a közbeszerzés területén nem egyszerűen hibázott, hanem tudatosan és következetesen olyan struktúrát hozott létre, amelynek lényegéhez tartozott a közpénzek ellenőrzés nélküli elköltése. Amikor pedig ezeket az ügyeket szóvá tették ellenzéki politikusok és újságírók, akkor nem felelősségre vonás vagy éppen a hibák kijavítása volt a válasz, hanem az, hogy a nagymamától sem kérdeztük meg, mennyibe kerül a bejgli. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me