DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, az 1978-ban megalkotott szabályok nem alkalmasak már arra, hogy a tűzijátékok hatásaival érintett lakosság nyugalmát megfelelő módon garantálják, illetve, hogy ezt a kérdéskört a mostani, átalakult viszonyoknak megfelelően szabályozzák. Ezért a kormány elé terjesztettem az új kormányrendeletre vonatkozó javaslatot. A kormány 2003. szeptember 24-én azt elfogadta, és majd 2003. december 1-jén fog hatályba lépni.
Nos, ennek a lényege az, hogy egyfelől az európai uniós szabályokkal harmonizál ez a kormányrendelet, másfelől egy nagyon világos és egyértelmű szabályrendszert alkotott arra vonatkozóan, hogy az úgynevezett pirotechnikai tevékenység – és ez valamivel szélesebb kör, mint a tűzijáték – nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti emberek életét, testi épségét, egészségét és nyugalmát.
A pirotechnikai termékek felhasználására, előállítására vonatkozó szabályokat is előírja ez a kormányrendelet, és 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal lehet azt sújtani, aki nem tartja meg.
A forgalmazást, felhasználást, tárolást illetően az illetékes megyei, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak van engedélyezési jogosítványa, és szakhatóságként részt vesz ebben Budapesten a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, másutt pedig az illetékes tűzoltó-parancsnokságok.
Ami a képviselő úr, polgármester úr kérdését illeti: a lakosság nyugalmára is tekintettel van a rendelet. Este 22 óra... - az este 22 órától reggel 8 óráig tartó időszakban a tűzijátékot a település belterületén, illetve külterületi lakott helyen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) csak az illetékes önkormányzat jegyzőjének véleményezése alapján lehet engedélyezni.
Vissza fogok még térni erre a következő egy percben. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me