DR. VADAI ÁGNES

Full text search

DR. VADAI ÁGNES
DR. VADAI ÁGNES (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Nemrégen interpellációt nyújtottam be dr. Bárándy Péter igazságügy-miniszter úrhoz, akitől azt kérdeztem, milyen kormányzati lépések születtek annak érdekében, hogy a kormány végrehajtsa a családon belüli erőszak megelőzésére és hatékony kezelésére irányuló nemzeti stratégia kialakításáról szóló országgyűlési határozatot. Bárándy miniszter úr a probléma kezelését - teljesen jogosan - a jog oldaláról közelítette meg.
Azt gondolom, hogy a “család”, a “bántalmazás” és az “erőszak” kategóriák definiálása nagyon fontos. Különösen fontos az is, hogy ez a definiálás a kérdéssel foglalkozó civil szervezetek bevonásával történjen meg. Ám a jogi kategorizáláson és a jogszabályok alkotásán túlmenően az eredeti országgyűlési határozat egyéb feladatokat is meghatározott a kormány számára.
Lényeges az, hogy a családon belüli erőszak kezelése és a gyermekek védelme kapcsán ne csak az Igazságügyi Minisztérium lépjen föl, hanem valamennyi olyan tárca is, amelyik foglalkozik a gyermekek jólétével. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, mint ahogyan a neve is mutatja, fő felelőse annak, hogy a gyermekek jól és jobban éljenek Magyarországon.
Tudom, hogy a családon belüli erőszak, a gyermekek bántalmazása és elhanyagolása főleg jogi, büntetőjogi kategória, mégis vannak olyan területek, olyan szegmensek, ahol a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium is tud programokat kidolgozni annak érdekében, hogy a következő UNICEF-jelentés már arról tudjon beszámolni, hogy Magyarországon jelentősen javult a gyermekek helyzete. Ilyen program lehet a felvilágosítás gyermekek részére vagy a probléma kezelésével foglalkozó civil szervezeteknek nyújtott támogatás. De ilyen lehet a családon belüli erőszak megelőzésében és kezelésében érintett szakemberek felvilágosításának, folyamatos képzésének a megszervezése, vagy annak az országos felvilágosító kampánynak a megszervezése, amelynek célja, hogy az állampolgárok ne tekintsék magánügynek a családon belüli erőszakot, és a társadalom ne legyen közömbös a családon belüli erőszak semmilyen megnyilvánulásával szemben.
Már sokszor elmondtam itt a parlamentben, de nem elég hangsúlyozni: nem felejthetjük el az alkotmány azon sorait, miszerint a köztársaságban a gyermek joga, hogy családban nevelkedjen. A család, bárhogyan is nevezzük azt, legyen az házastársi vagy élettársi közösség, legyen ott egy, kettő, három vagy több gyermek, a társadalom alapegysége. Az az intim szféra, ahová jó visszatérni, mert hazamegyünk. Ezt az alapegységet, benne a gyermekkel, a köztársaság megvédi, érdekeit képviseli.
Mindezek alapján kérdezem a tisztelt miniszter urat, milyen lépéseket tett a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a gyermekbántalmazás visszaszorítása érdekében.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me