DR. POLT PÉTER

Full text search

DR. POLT PÉTER
DR. POLT PÉTER legfőbb ügyész: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! Az úgynevezett martinsalakos házak felújítása tárgyában tett feljelentések alapján az ORFK folytatott nyomozást, melynek eredményeként a nyomozást megszüntette azért, mert a nyomozás adataira figyelemmel bűncselekmény nem volt megállapítható.
Több alkalommal utaltam már arra itt a tisztelt Házban, hogy önmagában a közbeszerzési eljárás lefolytatásának elmaradása a törvény szerint nem valósít meg bűncselekményt. Az 1085/2001. (VII. 25.) számú kormányhatározat 1/c. pontja írta elő, hogy az építendő vagy vásárlandó lakóépület alapterülete, illetve újjáépítési költsége nem haladhatja meg lényegesen a bontásra kerülő vagy került lakóépületek alapterületének nagyságát, illetve a külön jogszabályban meghatározott méltányolható lakásigény felső határának megfelelő lakásnagyság újjáépítéséhez szükséges építési költséget. A kormánymegbízott ennek megfelelően járt el.
Az Építésügyi és Minőség-ellenőrző Kht. az új lakóházak költségigényét 110-140 ezer forint/négyzetméterre becsülte. Az ügyben érintett minisztériumok szakemberei és a kormánymegbízott a kht. által ajánlott felső, 140 ezer/négyzetméter építési árat fogadták el, és ezt határozták meg a vállalkozási szerződés alapjául. Ez az úgynevezett induló ár a későbbi módosítások eredményeként 129 047 forint/négyzetméter nettó értékre csökkent.
A nyomozás feltárta, hogy két önkormányzat élt négy épület vonatkozásában bontási kifogással. A képviselő úr által jelzett két esetben a nyomozás tisztázta, hogy a vállalkozó a helyszínen felvonult, a helyszínen maradt épületmaradványokat elbontotta, és a tereprendezést elvégezte, ezért az eredetileg megjelölt 6 millió forint vállalkozási díjból az igazolt tevékenységnek megfelelő összegeket fizették ki csak számára.
A nyomozó hatóság vizsgálta a képviselő úr által megjelölt összefonódásokat is, azonban nem merült fel adat arra, hogy ez bármilyen módon növelte volna az összköltséget, vagy rontotta volna a beruházás minőségét. A nyomozás során vizsgálták, hogy nem történt-e csalás, azonban az eljárás során nem lehetett megállapítani teljesítés nélküli számlakibocsátást. A feljelentésben leírtakkal szemben az abban hivatkozott személy kihallgatásával az nyert megállapítást, hogy pénzösszegek nem kerültek a döntéshozóhoz. Természetesen az ügyben hozott határozatok a vázoltakat részletesebben, teljes körű jogi és ténybeli okfejtéssel mutatják be.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ügyészség ebben az ügyben is - mint más büntetőügyekben - azt vizsgálja, azt vizsgálhatja, hogy történt-e bűncselekmény. Ezt a nyomozó hatóság eredeti döntésének megfelelően elvégezte, és törvényesen, szakszerűen eljárva jutott arra az eredményre, amire jutott. Úgy gondolom, hogy a tevékenysége megfelelt azoknak az előírásoknak, amelyek számára kötelezőek.
Kérem képviselő urat, hogy a válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me