DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! A martinsalakos házak ügye már évek óta borzolja a polgárok idegeit, ingatja meg a jogállamba és a törvény előtti egyenlőségbe vetett hitét. Az Orbán-Torgyán-kormány két lendületes határozatával 2,4 milliárd forintból rendezte 93 életveszélyesnek minősített ingatlan tulajdonosainak lakhatását, ez az eredeti tervek alapján az újjáépített lakásoknál átlagosan 39 millió forintot, míg a típustervet választóknál 29 millió forintot jelent. Milyen eljárásra, a közpénzek kezelésének milyen eseteire mondta ki az ügyészség, hogy azok nem valósítják meg a hűtlen kezelés bűncselekményét?
Lássunk ezekre néhány példát! Katasztrófahelyzetre hivatkozva közbeszerzés nélkül bízta meg a bontási, építési munkákkal a Baumag Rt.-t mint fővállalkozót a kormánymegbízott. A lakóépületek újjáépítési költségei lényegesen meghaladták a méltányolható lakásnagysághoz kapcsolódó, egyébként kormányrendeletben meghatározott költségkereteket, ez 632 millió forint többletkiadást jelentett. Aki ismeri az építési költségeket az országban, az nem gondolhatja komolyan, hogy Istenmezején vagy Tarnaleleszen legalább 39 millió forintot kell költeni egy családi ház építésére.
Az egyik érintett település polgármestere jelezte a kormánymegbízottnak, hogy az egyik bontásra kijelölt épület tulajdonosa már az előző évben lebontotta azt, a másiknál pedig csak garázs maradt fenn. Ez azonban nem zavarta a fővállalkozó céget, hogy egyik helyen 2,5, a másikon 3,1 millió forintot számlázzon le a bontás ellenértékeként.
A lebonyolítást vezénylő kormánymegbízott feladatait a szintén közbeszerzés nélkül kijelölt BM Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség segédcsapata, az úgynevezett GYUK, a Gyors Újrakezdésért Tanácsadó és Szolgáltató Kht. koordinálta. Ők ajánlották egyébként a kormánymegbízott számára a Baumagot fővállalkozónak 124 millióért. A GYUK sebtiben alakult meg a munkák megkezdése előtt. Az alapító tulajdonosa az a cég, amelyik a fővállalkozótól - a hála nemes példájaként - jelentős megrendeléseket kap a helyreállítási munkák során. A kivitelezési munkák ellenőreit olyan cég foglalkoztatja, amelynek tulajdonosa egyben a lebonyolító GYUK projektigazgatója, tehát minden egy kézben. Ezeket a vélhető összefonódásokat az ügyészség nem is vizsgálta.
Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Ön szerint az általam említett ügyekben minden rendben van? Várom válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me