ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az idei nyár aszályos időjárása komoly gondot okozott a mezőgazdasági termelőknek. A tavaszi áztató esők elmaradtak, és a nyári záporok jellegüknél fogva meglehetősen szélsőséges területi és mennyiségi eloszlásúak, ezért nagy eltérések mutatkoznak a termésátlagokban, még azonos határrészen belül is.
Az öntözés természetesen nagyon fontos eszköz lenne, de az öntözött területek nem fedik le a teljes termőterületet, sőt annak nagyon kis részére van jelenleg lehetőség eljuttatni mesterségesen a vizet.
(17.00)
Az aszálystratégiát kezelő, felvállaló Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumra lenne szükség, amely kidolgozza a nemzeti aszálystratégiát, így nem érné váratlanul az érintetteket, amikor az aszály bekövetkezik. Az aszály kialakulását nyomon kell követni olyan monitoringrendszerrel, amely kimutatja, hogy mikortól várható az aszály kialakulása. Meglátásaim szerint egy olyan program kidolgozása szükséges, amelyik figyelemmel van a gazdálkodás többi ágazataira is, így a vízgazdálkodásra, erdészetre, s a többi. Ha ez megtörténik, akkor elérhető lenne az, hogy a bekövetkező aszály kisebb károkat okozzon.
Tisztelt Államtitkár Úr! Addig is az idei kárenyhítésről szeretném megtudni, hogy milyen segítséget nyújt tárcája az aszálykárt szenvedett gazdálkodóknak, illetve a kárt szenvedettek milyen formában juthatnak ezekhez a forrásokhoz. És végül: készül-e aszálykezelő stratégia a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban vagy annak megbízásából?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me